SAMO DA PREŽIVE DO 1. MARTA 2021.: Ugostitelji pozdravljaju novi dodatni minimalac, ali i dalje strahuju

J. Subin - S. Bulatović

05. 12. 2020. u 09:40

VIKEND provode sa ključem u bravi, a i tokom radnih dana smeju da goste samo do 17 časova.

САМО ДА ПРЕЖИВЕ ДО 1. МАРТА 2021.: Угоститељи поздрављају нови додатни минималац, али и даље страхују

Foto N. Skenderija

Ugostiteljima, turističkim, rent-a-kar agencijama, hotelijerima, pa i drugim uslužnim delatnostima pandemija je "vezala ruke". Za zaposlene u ugostiteljskoj industriji, njih oko 75.000, dražava će uplatiti još jednu minimalnu zaradu u narednih deset do 15 dana. Poslodavci u ovom sektoru, međutim, strahuju da ih ni to neće spasti. Meseci sa minimalnim brojem klijenata su za njima, a niko ne može ni da pretpostavi koliko takvih ih tek čeka.

Država, s druge strane, podseća da je uz ovaj dodatni "kovid minimalac" paket pomoći građanima i privredi tokom ove godine porastao na šest milijardi evra. To je oko 12,9 odsto srpskog bruto domaćeg prozvoda.

- Od početka krize izazvane koronom, država je pomogla privredu sa tri puna minimalca i još dva do 60 odsto vrednosti minimalne zarade - podseća ministar finansija Siniša Mali. - Pomoć od 100 evra je stigla svim punoletnim građanima, a jednokratna pomoć penzionerima od po 4.000 dinara isplaćena je u aprilu. Država je povećala plate zdravstvenim radnicima za 10 odsto, a uplaćena im je nedavno i jednokratna pomoć u vrednosti od po 10.000 dinara. Država je obezbedila i garantnu šemu od dve milijarde evra, ali i kredite preko Fonda za razvoj u vrednosti od 200 miliona evra. Uveden je i moratorijum na sve kredite, odloženo plaćanje poreza i doprinosa na zarade i smanjena referentna kamatna stopa.

Svaka pomoć je dobrodošla, ali nas ništa neće spasti. Posla nemamo i nećemo ga imati sigurno do 1. marta. Restorani rade sa nekih 20 odsto kapaciteta, a hoteli sa nekih pet. U januaru i februaru, kada inače nema posla, popunjenost hotela u gradovima neće biti ni dva odsto.

NAJSTARIJIMA PO 5.000 - DO 18. DECEMBRA

JEDNOKRATNA pomoć u visini od 5.000 dinara biće isplaćena svim penzionerima 17. ili 18. decembra. Država je za 1,7 miliona penzionera izdvojila 8,9 milijardi dinara za tu vrstu pomoći.

- Nije mala suma novca, ali smo sačekali rezultate prihoda za novembar i u novembru smo imali malo veće prilive nego što smo planirali, zato smo odlučili da tim viškom pomognemo onima kojima je naša pomoć najpotrebnija - rekao je Siniša Mali.

Ovako, za "Novosti", komentariše nove mere i još jedan minimalac koji država ugostiteljima Georgi Genov, direktor Udruženja HORES.

- Problem je veliki, čak su i poslednje mere koje su bile na snazi smanjile popunjenost hotela na minimum - kaže Genov. - Ne vidi se neka izvesnost pre 1. marta, ako uopšte i tad krene posao. Nije nam samo jasno, da li će ugostitelji i hotelijeri biti uslovljeni da nikog ne otpuste za taj mesec, za koji dobijaju minimalac, kao što je bilo i do sada.

Da ova pomoć neće mnogo rešiti tešku situaciju u kojoj se našla ova industrija, smatra i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

Kako kaže, jedna plata je dobra, ali to nije rešenje, jer je već veliki broj ljudi otpušten u turističkim agencijama.

- Za nas je rešenje neka ozbiljnija pomoć, a pre svega da se krediti iz Fonda za razvoj odobre po maksimalno ubrzanoj proceduri i otpis poreza i doprinosa, makar i moratorijum na njih - govori Seničić. - To su stvari koje su nama bitne i koje bi mogle malo da pomognu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)