NBS SPREMNI DA POMOGNU: Ako bude potrebe zbog korone - ponovo ćemo reagovati

B. Ca.

24. 11. 2020. u 14:41

NARODNA banka Srbije prati situaciju, kao i potrebe građana i privrede, i ako bude trebalo spremna je ponovo da reaguje.

НБС СПРЕМНИ ДА ПОМОГНУ: Ако буде потребе због короне - поново ћемо реаговати

D. Balšić

Ovo je izjavila guvernerka Jorgovanka Tabaković. Srbija bi, kako je rekla, da nije bilo pandemije, već imala investicioni rejting.

- Ali, cena finansiranja od 1,066 odsto potvrđuje da mi imamo priznanje ravno investicionom rejtingu u svetu onih koji u nas veruju ulažući svoj novac u budućnost Srbije - rekla je guvernerka i napomenula da je i u ovoj kriznoj godini u Srbiji rasla devizna štednja četiri odsto, kao i da dinarska štednja raste u proseku oko 25 odsto godišnje i dostiže iznos veći od 91 milijarde dinare.

Tabaković je istakla da je Srbija već u prvim danima pandemije reagovala na suzbijanje posledica krize na ekonomiju i podsetila da je Srbija kao odgovor na krizu pripremila paket mera koji je vredan 12,5 odsto BDP-a-.

Ukazala je da se vrednost dinara nije menjala, oscilacije bile minimalne. Prvi put ove godine su izjednačene kamatne stope na dinarske kredite privredi i u evrima. Tabaković kaže da je NBS tokom pandemije održavala likvidnost banaka, a za građane i privredu uvela moratorijum u otplati kredita i olakšala njihovu otplatu.

Naglašava i da je inflacija od početka godine na niskom nivou i dodaje da u proseku iznosi 1,6 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a