MIHAJLOVIĆKA SA MURATOVIM: Razgovor o izmeni međudržavnog gasnog sporazuma sa Rusijom

Tanjug

23. 11. 2020. u 15:41

МИХАЈЛОВИЋКА СА МУРАТОВИМ: Разговор о измени међудржавног гасног споразума са Русијом

Foto N. Fifić

IZMENE međudržavnog sporazuma sa Rusijom, koji ističe sledeće godine, a čime je i formirano preduzeće "Jugorosgas", bila je glavna tema današnjeg sastanka ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa predstavnicima te firme.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, izmenama sporazuma iz 1996. godine trebalo bi da se reši pitanje sertifikacije ćerke-firme „Jugorosgasa“ - „Jugorosgas-transporta“ kao nezavisnog operatora transporta gasa u Srbiji, čime će se rešiti dugodišnji nasleđeni problem u ovoj oblasti.

Agencija za energetiku polovinom prošle godine oduzela je sertifikat ovoj firmi koji je izdat uslovno 2017. godine s obzirom na to da u međuvremenu nisu ispunjeni uslovi iz Zakona o energetici koji je usklađen sa direktivama EU u oblasti energetike.

Rad na izmenama sporazuma trebalo da bi da uključi i inicijativu za nastavak izgradnje mreže gasovoda na jugu Srbije izgradnjom gasne interkonekcije sa Makedonijom, navodi se u saopštenju.

Ministarka je naglasila da je gasni sektor važan i za energetsku bezbednost Srbije, kao i za razvoj energetskog sektora.

Posebno je istakla značaj podrške ambasade Ruske Federacije na projektima izgradnje transportne i energetske infrastrukture.

Generalni direktor „Jugorosgasa“ Aleksej Muratov rekao je da je ova kompanija u potpunosti otvorena za saradnju sa Ministarstvom i spremna na zajednički rad na boljem i efikasnijem rešavanju svih pitanja, saopštilo je Ministarstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)