NOVI PODACI NARODNE BANKE SRBIJE: Štednja dostiže maksimume, sve više poverenja građana u domaću valutu

B. Ca.

27. 10. 2020. u 16:33

DA građani imaju sve više poverenja u domaću valutu svedoči činjenica da i dinarska i devizna štednja nastavljaju da rastu i dostižu svoje najviše nivoe!

НОВИ ПОДАЦИ НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ:  Штедња достиже максимуме, све више поверења грађана у домаћу валуту

Novosti

Prema poslednjem podatku Narodne banke Srbije, dinarska štednja, iznosi gotovo 90 milijardi dinara, što je gotovo pet puta više u odnosu na kraj 2012. godine.

U poslednjih osam godina, dinarska štednja je u proseku godišnje povećavana za oko devet milijardi dinara, što je šest puta veći iznos nego u periodu 2002-2012. godine. Lane je dinarska štednja povećana za 18,5 milijardi dinara, što je oko 30 odsto, dok je ovogodišnji rast 10 milijardi dinara, ili 13 odsto.

Od oktobra prošle godine, štednja u domaćoj valuti povećana je za oko 20 procenata. Prosečan godišnji rast dinarske štednje u procentima od 2013. godine iznosi 25 odsto, što znači da se štednja u domaćoj valuti povećava ubrzano, za četvrtinu u proseku svake godine u poslednjih osam godina.

Rast, iako umereniji, beleži i devizna štednja stanovništva. Ona je prema poslednjim podacima dostigla 11,2 milijarde evra i nakon povećanja za 0,8 milijarde evra u 2019. godini, u ovoj godini njeno povećanje iznosi 0,4 milijarde evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode