AUTORSKI TEKST GUVERNERKE TABAKOVIĆ Ekonomski oporavak već početkom 2021.

E. B. T.

23. 10. 2020. u 09:30

NARODNA banka Srbije očekuje da će tokom trećeg kvartala biti nadoknađen veliki deo pada privredne aktivnosti iz drugog tromesečja i da će puni ekonomski oporavak uslediti do kraja ove ili najkasnije u prvom kvartalu sledeće godine.

АУТОРСКИ ТЕКСТ ГУВЕРНЕРКЕ ТАБАКОВИЋ Економски опоравак већ почетком 2021.

Foto arhiva

To je istakla guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković u autorskom tekstu za magazin The Banker.

- Očekivanja NBS su da se ove godine bruto društveni proizvod Srbije realno smanji za svega 1,5 odsto, a da sledeće godine zabeležimo rast od oko šest procenata - napisala je guvernerka. - Ako Srbija ovo ostvari postoji velika mogućnost da to bude najbolji rezultat od svih evropskih zemalja.

REKORDAN NIVO STRANIH INVESTICIJA

SRBIJA je u 2019. godini privukla oko 60 odsto svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu, odnosno više od svih drugih zemalja zajedno - istakla je guvernerka Jorgovanka Tabaković za magazin The Banker. - Njihov neto priliv bio je 3,6 milijardi evra, što je rekordan nivo koji je Srbija ikada privukla.

The Banker je ugledni mesečni magazin čiji je vlasnik The Financial Times. Uređuje se i objavljuje u Londonu, a pokriva britanske i međunarodne bankarske, finansijske i poslovne teme.

Objašnjavajući ulogu centralne banke u prethodnim godinama, istakla je da je ključna uloga bila postizanje, a zatim i očuvanje cenovne i finansijske stabilnosti. U prilog tome navela je da je inflacija sa dvocifrene svedena na nivo uporediv sa evropskim zemljama i tokom prethodnih sedam godina očuvana na nivou od oko dva procenta.

- Držanjem inflacije pod kontrolom smanjeni su troškovi finansiranja privrede, države i stanovništva - naglašava Tabakovićeva. - Niska inflacija i poverenje u NBS su omogućili ublažavanje monetarne politike, pa je referentna kamatna stopa od maja 2013. godine smanjena za 10,5 procentnih poena i iznosi 1,25 odsto, što je njen najniži nivo u režimu ciljane inflacije. Znatno nižim kamatnim stopama povećan je raspoloživi dohodak privrede i građana i podržana kreditna aktivnost, što je podstaklo investicije, ekonomsku aktivnost i zaposlenost.

Guvernerka ističe i da uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i neizvesnosti izazvanoj virusom korona, štednja u Srbiji nastavlja da raste. To, prema njenoj oceni, ukazuje na nastavak poverenja stanovništva u stabilnost i sigurnost domaćeg finansijskog sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIKANCI GLAVNI KUPCI RUSKE SIROVINE: Isplivali podaci za 2023. godinu