STAKLARI SU PRESUDILI DUGOVI ZA GAS: Dok je vlasnik bila kompanija "Srbijagas" nije naplaćivala sama sebi potrošeni energent

S. B.

25. 09. 2020. u 13:00

PROBALI su Čačani, pa na kratak rok i uspeli. Pokrenula ga je i sama fabrika, ali ga je zatražio i "Srbijagas". Na kraju je stečajni postupak nad "Srpskom fabrikom stakla" nedavno pokrenut na zahtev beogradske firme "Remontenerdži".

СТАКЛАРИ СУ ПРЕСУДИЛИ ДУГОВИ ЗА ГАС: Док је власник била компанија Србијагас није наплаћивала сама себи потрошени енергент

Foto: N. Fifić

Umesto da ponosno dočekuje 74. rođendan, jedini proizvođač ambalažnog stakla u Srbiji čeka da se prijave svi kojima duguje i vidi hoće li od rasprodaje njegove imovine biti dovoljno za njihovo namirenje.

Paraćinska fabrika je u poslednjih 14 godina promenila četiri vlasnika. Najpre ju je u privatizaciji kupio bugarski "Rubin", ali kako nije ispunjavao ugovorene obaveze, ugovor je raskinut 2009. godine. Fabriku je preuzeo "Srbijagas", koji je novog kupca, opet Bugare, ali ovog puta okupljene u konzorcijum u kome je i kontroverzni biznismen Cvetan Vasilev, pronašao tri godine kasnije. Od Bugara je firmu 2015. preuzeo "CPR Impeks", koji se bavi prodajom oružja i naoružanja. Godinama posluje opterećena dugovima, pre svega prema "Srbijagasu", ali i "Elektroprivredi" i Poreskoj upravi.

OPET NA PRIVREMENIM POSLOVIMA

ZBOG ponovnog odlaska u stečaj "Srpske fabrike stakla" u Paraćinu po rešenju Privrednog suda u Kragujevcu, sa blizu 600 radnika te fabrike raskinuti su ugovori o radu na određeno vreme, koje su tek nedavno dobili, i svi su ponovo angažovani po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, a godišnji odmori prekinuti su svima koji su ih koristili. Za stečajnog upravnika postavljen je Saša Jovanović. U SFS proizvodnja se i dalje odvija nesmetano, posla ima, a obezbeđeno je i tržište, tako da u fabrici očekuju da ne bude problema sa isplatom zarada i servisiranjem tekućih obaveza.Z. R.

- "Srpsku fabriku stakla" je uništio "Srbijagas". Dok je on upravljao fabrikom, nije sam sebi naplaćivao utrošeni gas - objašnjava Ljubiša Nestorović, predsednik Granskog odbora hemije i nemetala Saveza samostalnih sindikata Srbije. - Kada su izašli iz vlasništva, prodali fabriku, aktivirali su svoja potraživanja. Skoro identična situacija desila se i "Azotari". Staklara je nekada imala 1.200 radnika. Sada ih radi 400. Oni će nastaviti proizvodnju. Jedini u zemlji proizvode ambalažno staklo i do pre nekoliko meseci u zalihama su imali robu vrednu osam miliona evra.

Kako objašnjavaju upućeni, Bugarin Cvetan Vasilev je tokom 2017. godine pokušao preko čačanske firme "Vaksilijum Balkan", da otera paraćinsku fabriku u bankrot. Stečaj je pokrenut, ali ga je na kraju poništio Privredni apelacioni sud.

- Privredni sud u Kragujevcu je proglasio stečaj, otpustio radnike - objašnjava Nestorović. - Mi smo se žalili Apelacionom sudu i on je stečaj poništio, ali nije vratio na početak. Ostali su tada otkazi radnicima, a firma je ostala u vlasničkom vakuumu. U Nadzornom odboru su se našli nekadašnji vlasnici, ali oni zapravo u predstečajnom postupku nisu bili vlasnici. Taj vakuum je trajao sve do sada i proglašenja stečaja. Njih će verovatno neko kupiti iz stečaja i nastaviće da rade oslobođeni dugova.

Sama Srpska fabrika stakla pokrenula je početkom prošle godine stečaj uz predat unapred pripremljen plan reorganizacije. Kako nisu redovno servisirali sve obaveze, "Srbijagas" je zatražio stečaj. U međuvremenu je ustupio potraživanja frimi "Remontenerdži", tako da je sud odbio njihov zahtev, a prihvatio predlog beogradske firme iz jula ove godine.

DUGOVANjA U MILIJARDAMA DINARA

STAKLARA je kroz UPPR "Srbijagasu" priznala dug od 487,6 miliona dinara, u klasi D i još 75,6 miliona koja su u klasi A. U sporna potraživanja su svrstali 3,6 milijardi dinara, od kojih je potvrđena nepuna milijarda odlukom Privrednog suda u Novom Sadu. "Srbijagas" je, međutim, 7. februara ove godine sklopilo ugovor sa "Remontenerdži" i uspupio im potraživanja. Tako je ova beogradska firma, novi poverilac, 16. jula predala još jedan zahtev za pokretanje stečaja. "Srbijagas" je na "Remontenerdži" prenela obezbeđeno potraživanje od 8,5 miliona evra i neobezbeđeno od 4,3 milijarde, koje sa kamatama dostiže 5,3 milijarde dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna