SRPSKOJ HRANI OTVORENA VRATA: Rusija odobrila ratifikaciju ugovora o slobodnoj trgovini Srbije i EAEU

J. SUBIN

27. 07. 2020. u 11:00

ONO što je za mnoge uticajnije i snažnije ekonomije samo pusti san, za Srbiju je danas realnost - prokomentarisao je u nedelju ministar poljoprivrede Branislav Nedimović odluku Vlade Rusije da odobri ratifikaciju ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

СРПСКОЈ ХРАНИ ОТВОРЕНА ВРАТА: Русија одобрила ратификацију уговора о слободној трговини Србије и ЕАЕУ

Foto A. Stanković

Ministar je naglasio da će sada mnogi naši poljoprivredni proizvodi dobiti dodatno tržište.

- Među njima bih svakako izdvojio sir i voćnu rakiju. Velika šansa za prehrambenu industriju koju moramo iskoristiti, posebno sada kada se svi zatvaraju zbog virusa korona i kada mnoge zemlje vape za prilikom da izvezu svoju robu - istakao je Nedimović.

Srbija je sada korak bliže primeni sporazuma o formiranju bescarinske trgovinske zone sa Evroazijskom ekonomskom unijom, koji je potpisan još u oktobru prošle godine. Sledeća na potezu je Državna duma, a sporazum onda ide dalje na ratifikaciju i kod ostalih država članica EAEU, među kojima su Kazahstan, Kirgistan, Jermenija i Belorusija.

Kako su nam rekli u Ministarstvu trgovine, sve dok ostale zemlje članice EAEU ne budu ratifikovale sporazum, ne počinje se sa njegovom primenom, već važi stari dogovor, po kojem naša zemlja već izvozi robu na tržište ovih država. Inače, pregovori za bescarinski izvoz traju još od 2016. godine, a put do odobravanja godišnjih kvota bio je težak i dug. Pojedine zemlje, poput Belorusije, protivile su se kvotama za srpski sir, a Jermeni za cigarete.

U međuvremenu, sporazumom su obezbeđene godišnje kvote od 2.000 tona cigareta, 35.000 litara čistog alkohola i 400 tona kravljeg sira. Srbija je dobila oslobađanje od carina svih vrsta kozjeg i ovčijeg sira i voćnih rakija, bez ograničenja količina. Prema zvaničnim podacima, u 2018. godini, robna razmena naše zemlje sa pet zemalja članica Evroazijske unije, bila je 3,4 milijarde dolara. Iz Srbije je izvezena roba vredna 1,1 milijardu dolara, a uvezena u vrednosti od 2,3 milijarde.

Članice EAEU dobile su godišnju kvotu od 2.000 tona cigareta, 50.000 tona čistog alkohola i 100 tona topljenog sira za uvoz u Srbiju. Rusija može i dalje da uvozi sve vrste poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bez carine. Dok će zemlje EAEU i dalje plaćati carinu prilikom uvoza u našu zemlju belog šećera, etil-alkohola, cigareta iznad kvote, korišćenih motornih vozila i guma, novih traktora i putničkih automobila proizvedenih u Rusiji.

VELIKO TRŽIŠTE

EVROAZIJSKO tržište obuhvata više od 180 miliona stanovnika, a trenutna razmena robe sa Srbijom dostiže 2,8 milijardi dolara. Dobro je poznato da su strani investitori u velikoj meri odlučili da ulažu baš kod nas zbog sporazuma o bescarinskom izvozu sa Ruskom Federacijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna