VODIČ ZA PRIVREDNIKE: Kako da se prijavite za novi sistem fiskalizacije

B. Caranović

10. 09. 2021. u 08:00

IZMENE Zakona o fiskalizaciji biće utvrđene na sledećoj sednici Vlade Srbije, a u prvoj nedelji oktobra će se naći pred poslanicima u Skupštini.

ВОДИЧ ЗА ПРИВРЕДНИКЕ: Како да се пријавите за нови систем фискализације

Foto Arhiva

Biće predložen prelazni period za novu e-fiskalizaciju od 1. novembra do 30. aprila sledeće godine. Primena Zakona počinje od 1. januara iduće godine, ali će u ovih šest meseci tranzicije, funkcionisati oba modela fiskalizacije, pa će poreski obveznici moći postepeno da se priviknu i pređu na novi.

Kako je Siniša Mali, ministar finansija, danas objasnio, prelazni period uvodi se na predlog privrede, a da će novi sistem fiskalizacije biti besplatan za obveznike. Iz državnog budžeta je izdvojeno šest milijardi dinara za subvencionisanje nabavke opreme.

U Ministarstvu finansija naglašavaju da izdvojenu sumu tumače kao investiciju, a ne trošak, vođeni primerom Poljske, gde je primena takvog modela u državnu kasu ulila 200 miliona evra godišnje više nego pre uvođenja.

Siniša Mali, Foto Tanjug

Novi model fiskalizacije podrazumeva onlajn očitavanje fiskalnih računa, uvid poreznika u transakcije u momentu nastanka, uključujući i primljeni avans za budući promet. Elektronski fiskalni uređaji će izdavati fiskalni račun sa kju-ar kodom. To mogu biti tableti, mobilni telefoni, kase, sa odgovarajućom kombinacijom hardverskih i softverskih komponenata. Moraju biti odobreni od Poreske uprave, u koju će u momentu kupovine stizati informacije. Uređaj će da sadrži i bezbednosni deo koji izdaje Poreska uprava i može biti u formi kartice ili fajla.

Očekuje se da narednih nedelja sa predlozima izađu softverske kompanije, telekomunikacioni operateri, kao i proizvođači kasa.

POKRENUT SAJT

Ministarstvo finansija je pokrenulo sajt budiefiskalizovan gde svi mogu detaljno da se obaveste  o fiskalizaciji.

- Računi će se izdavati i ako nema interneta, jer je neophodan najmanje jedan lokalni procesor fiskalnih računa. Neće biti mogućnosti za zloupotrebe, poput izvlačenja kartica iz uređaja, jer će lokalni procesor beležiti sve podatke i tokom prekida. U slučaju da signala nema pet dana, procesor se seli na drugu lokaciju - objašnjavaju nadležni.

Foto Arhiva

 

- Rok za prelazak na novi model je produžen, pa će obveznici morati da pređu na njega konačno do 30. aprila 2022. godine.

Defiskalizacija starih fiskalnih kasa neće biti neophodna, već će biti automatska povezivanjem novih uređaja sa serverom u Poreskoj upravi i stavljanjem starih van funkcije.

Osim suzbijanja sive ekonomije i lakše kontrole, novi model elektronskih fiskalnih računa podrazumeva prestanak obaveze servisiranja kasa, štampanja kontrolnih traka za fiskalne račune i kupovine papira. Na osnovu toga, očekuje se i više novca u budžetu.

UPUTSTVO ZA PRIVREDNIKE

PRIVREDNICI su u obavezi da od 1. oktobra preko portala Poreske uprave e-porezi popune prijavu svojih poslovnih ili prodajnih objekata. Nakon toga će im stići u poresko e-sanduče Uputstvo za uvođenje u fiskalizaciju. Direktno se prijavljuju na Servis za poreske obveznike, gde mogu da zatraže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i poslovni prostor koji je prijavljen. Pre toga je neophodno izabrati uređaj. Personalizovana pametna kartica preuzima se na šalteru "Vaš poreznik" u nadležnoj filijali. Ako je u pitanju fajl, šalje se u poresko sanduče. Kada se bezbednosni element unese u uređaj završava se proces e-fiskalizacije.

SVIMA ISTO PARA

SVI obveznici će dobiti istu sumu za prelazak na novi model, a ako žele napredniji uređaj, moraće da doplate razliku - saopšteno je prilikom predstavljanja budućeg sistema.

- Trgovci mogu, recimo, da koriste nadograđeni fiskalni uređaj, na kojem je instaliran novi hardverski ili softverski lokalni procesor fiskalnih računa, kao i zaštitna kartica ili fajl. Obveznici će direktno dobijati novac potreban za prelazak na novi model.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)