MILION BROJEVA PROMENILO MREŽU: RATEL izneo nove podatke

S. B.

14. 07. 2021. u 15:10

GRAĐANI Srbije već čitavu deceniju mogu broj telefona da "presele" od jednog, drugom mobilnom operateru.

МИЛИОН БРОЈЕВА ПРОМЕНИЛО МРЕЖУ: РАТЕЛ изнео нове податке

Ilustracija / Foto Depositphotos

Tokom ovog perioda "izbeglo" je više od milion mobilnih brojeva. Prema podacima RATEL-a, precizno - 1.025.771. Ovu mogućnost, nešto kraće, imaju i korisnici fiksne telefonije i iskoristilo ih je oko 400.000. S obzirom na broj fiksnih brojeva, procenat "migranata" je ovde veći nego u mobilnoj mreži.

- Sva tri operatora mobilnih elektronskih komunikacionih mreža, koji poseduju odgovarajuću licencu, kao i jedan virtualni mobilni operator, u obavezi su da omoguće prenosivost broja - objašnjavaju u RATEL-u.

- Za proteklih deset godina prenet je ukupno 1.025.771 broj u mobilnim mrežama. Počev od aprila 2014. godine, prenosivost broja je omogućena i u javnim fiksnim elektronskim komunikacionim mrežama. Od tada je izvršeno oko 400.000 prenosa geografskih brojeva iz mreže jednog u mrežu drugog operatora, pri čemu je, u uslovima kada se korišćenje fiksne telefonije smanjuje, značajan procentualni odnos prenetih brojeva u odnosu na ukupan broj korisnika i veći nego u mobilnoj telefoniji.

RATEL je formirao i Centralnu bazu podataka prenetih brojeva, dok je u cilju omogućavanja korisnicima dobijanja informacija da li je određeni broj prenet u drugu mrežu, razvio i posebnu aplikaciju na adresi www.prenesibroj.rs gde su prikazani i ostali detalji o postupku prenosa broja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije