DRONOVI ZA USEVE: Otvoren četvrti poljoprivredni sajam u Sremskoj Mitrovici "Agrosirm"

S. Kostić

09. 07. 2021. u 19:11

SRPSKA poljoprivreda uvođenjem najsavremenije tehnologije i spajanjem sa IT oblašću velikim koracima ide napred. Posle više od godinu dana borbe sa koronom, ovo je jedinstvena prilika da prvi put u Sremskoj Mitrovici poljoprivredni proizvođači mogu da vide svu mehanizaciju, ono što smo zbog pandemije propustili.

ДРОНОВИ ЗА УСЕВЕ: Отворен четврти пољопривредни сајам у Сремској Митровици Агросирм

Foto: Privatna arhiva

Ovo je u petak na otvaranju poljoprivrednog sajma "Agrosirm" u Sremskoj Mitrovici rekao resorni ministar Branislav Nedimović. Poljoprivredni sajam otvorio je svoje kapije za posetioce na Hipodromu u okviru Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici. Na njemu učestvuje više od 100 izlagača iz oblasti poljomehanizacije, mesnih proizvoda, proizvođači stočne hrane...

Sajam poljoprivrede prilika je i da se vide i najsavremenije mašine, koje vrede i po nekoliko stotina hiljada evra. Tako, prosečna cena drona koji može da se koristi u poljoprivredi je oko 25.000 evra. Izloženi traktori koštaju od nekih 50.000 do 220.000 evra. A najskuplja mašina koja je izložena na sajmu u Sremskoj Mitrovici je kombajn vredan više od 200.0000 evra.

Ministar Nedimović je podsetio i na neke potencijale u agraru, naročito kada je u pitanju izvoz.

- Proizvodi koje mi možemo da isporučimo bez carine su ovčije, kozje mleko i voćne rakije - kazao je Nedimović. - To nam pruža nove prilike. Naš izvoz prema Rusiji je do sada bio oko 365 miliona dolara, a uvoz 114.

Na više od 10.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, postavljena je najsavremenija poljoprivredna mehanizacija, solarni paneli, poljoprivredni dron... Posetioci imaju priliku da vide i razna poljoprivredna gazdinstva, kao i udruženja iz lokalnih ruralnih područja.

I ove godine na Sajmu, predstavlja se Kazneno-popravi zavod u Sremskoj Mitrovici, sa svojim širokim asortimanom, ali i novim inovativnim proizvodom - solarnom prikolicom.

- Trenutno ovde na Sajmu može da se vidi prikolica koja daje 13 kilovata struje, i dve ovakve prikolice mogu da zalivaju 40 hektara zemlje - rekao je Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ u Sremskoj Mitrovici.

NOVINE

ZBOG pandemije virusa korona, prošle godine nije održan sajam. Posetioci sada mogu da učestvuju u konferencijama, edukativnim radionicama, okruglim stolovima i predavanjima. Sajam radi do nedelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio