ULAGANJA U ZELENU ENERGIJU OTVARAJU NOVA RADNA MESTA: Niko u tom sektoru neće ostati bez posla

E.B.T.

05. 07. 2021. u 17:58

TERMOELEKTRANE neće biti zatvarane, niti će bio ko u tom sektoru ostati bez posla.

УЛАГАЊА У ЗЕЛЕНУ ЕНЕРГИЈУ ОТВАРАЈУ НОВА РАДНА МЕСТА: Нико у том сектору неће остати без посла

Foto Tanjug

Ovo je danas ponovo istakla mnistarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

- Napraviće se plan da do 2040. godine, odnosno 2050. znamo tačno postupak kako izlazimo iz ere korišćenja uglja - kazala je ministarka u razgovoru za "Rojters". - U suprotnom ćemo plaćati visoke takse i tako privredu učiniti nekonkurentnom. Zelena agenda je velika razvojna šansa, a investicije u ovom sektoru u narednom periodu obezbediće nova radna mesta i privredni rast. Vrednost tih ulaganja, prema našim procenama, Blizu je 17 milijardi evra.

Ona je dodala da je Srbija započela proces energetske tranzicije čiji je cilj povećanje energetske bezbednosti, efikasnosti i zdravije životne sredine. Vrednost mineralnih sirovina, kako navodi, je 200 milijardi evra. Međutim, potrebna su velika ulaganja.

- Litijum jeste mineral 21. veka i sigurno je da i država može imati ogromnu korist od toga, ali je naš glavni uslov zaštita životne sredine - naglasila je Mihajlovićeva. - Srbija želi da ima kompletan lanac od izvlačenja litijuma, preko postrojenja za proizvodnju baterija do fabrike električnih vozila.

Mihajlović je istakla i da država hoće da svi budu informisani o svemu, ali precizno i istinito.

- To što u predizbornoj godini mnogi ovo pitanje koriste u političke svrhe, pa plaše i obmanjuju javnost time što govore da će biti razorena Mačva, da će se svi iseliti, da će biti uništene reke, to su neistine koje služe za isticanje kandidatura - kaže ministarka. - Predlog koji je dao predsednik o referendumu je najdemokratskiji koji postoji. Kako građani budu odlučili, tako će država uraditi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri