UKLJUČENJE DINARSKIH OBVEZNICA U J. P. MORGAN INDEKS: Guvernerka Tabaković - Srbija dostigla nivo razvoja ekonomije i tržišta

Novosti online

30. 06. 2021. u 20:31

DINARSKE obveznice Srbije uključene su u indeks J.P. Morgan GBI-EM Global Diversifid, jedan od najčešće praćenih indeksa obveznica emitovanih u lokalnim valutama zemalja u razvoju koji prate strani investitori, saopštila je Narodna banka Srbije.

УКЉУЧЕЊЕ ДИНАРСКИХ ОБВЕЗНИЦА У Ј. П. МОРГАН ИНДЕКС: Гувернерка Табаковић - Србија достигла ниво развоја економије и тржишта

Foto arhiva

Navodeći da je time ostvaren dugogodišnji san, NBS ističe da je to rezultat domaćeg makroekonomskog okruženja u Srbiji i višegodišnjeg zalaganja na polju razvoja domaćeg finansijskog tržišta.

- „Ovo je uspeh na kome smo dugo radili i koji pokazuje kakvo poverenje je Srbija stekla u međunarodnom okruženju“  - rekla je tim povodom guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Ono što se prošle godine moglo naslutiti stavljanjem Srbije na pozitivnu „Watch listu“, najavljeno u februaru ove godine objavom vesti J.P. Morgan-a da će srpske obveznice biti deo renomiranog indeksa, danas je postalo stvarnost, dodaje se u saopštenju.

- „Ponosni smo da je Srbija dostigla nivo razvoja ekonomije i tržišta, ugleda u međunarodnom investicionom okruženju da bude deo grupe zemalja za koju će sada znati gotovo svi svetski ugledni ulagači. Još važnije je što već sada na domaćem finansijskom tržištu direktno osećamo pozitivne efekte ovog uspeha . kaže guverner Tabaković.

Navodi da se ti efekti ogledaju u povećanoj tražnji za dinarskim državnim obveznicama koje su uključene u indeks, što je dovelo do značajnijeg rasta njihove tržišne vrednosti, a tokom protekla dva dana beleži se snažan priliv deviza od međunarodnih investitora. To je, dodaje, bio najznačajniji faktor koji je doprineo da NBS u poslednja dva dana kupi 150 miliona evra na domaćem deviznom tržištu i tako dodatno ojača devizne rezerve naše zemlje.

Foto: Tanjug

NBS precizira da će u navedene indekse biti uključene tri reperne emisije dinarskih obveznica, originalne ročnosti sedam, 10 i 12,5 godina, a koje dospevaju 2026, 2028. i 2032. godine, kao i da ponder dinarskih obveznica u GBI-EM Global Diversified iznosi 0,3%.

- „Današnji dan za mene ima poseban značaj, jer smo još jednom nagrađeni za višegodišnji, predani rad na unapređenju domaće ekonomije i finansijskog tržišta. Uključivanje dugoročnih dinarskih obveznica Srbije u renomirane indekse J.P. Morgan predstavlja potvrdu atraktivnosti Srbije kao investicione destinacije - rekla je Tabaković.

Naglašava da je ovim potvrđeno i poverenje stranih investitora u održivost ekonomskih pokazatelja srpske ekonomije, ali i poverenje u održivost sprovođenja odgovornih ekonomskih politika.

U saopštenju NBS se navodi da je Srbija jedna od pet zemalja u okviru ovih indeksa, koji čine obveznice 20 zemalja, a čiji kreditni rejting još nije na nivou investicionog ranga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna