SOFTVER MERI I REZULTATE: Ministarka privrede o novom sistemu kontrole javnih preduzeća u zemlji

S. BULATOVIĆ

28. 06. 2021. u 10:27

OD naredne godine rad javnih preduzeća nadziraće softver. Program se trenutno testira, a od 2022. počeće njegova primena.

СОФТВЕР МЕРИ И РЕЗУЛТАТЕ: Министарка привреде о новом систему контроле јавних предузећа у земљи

Arhiva

On će republičkim i lokalnim javnim preduzećima, jedinicama lokalne samouprave kao i Ministarstvu privrede olakšati planiranje rada javnih preduzeća i izveštavanje o njihovim rezultatima.

Republičke firme dostavljaju svoje izveštaje redovno i u roku. Nešto je drugačija situacija na nivou jedinica lokalne samouprave.

- Obavezu dostavljanja informacije o poslovanju lokalnih javnih preduzeća ispunjava oko 90 jedinica lokalne samouprave, dok oko 70 odsto od dostavljenih sadrži minimalni nivo podataka na osnovu kojih bi se mogle uraditi elementarne analize poslovanja javnih preduzeća - napominje ministarka privrede Anđelka Atanasković.

- Podnošenjem svih izveštaja kroz IT platformu, dodatno će se naglasiti obaveza dostavljanja na vreme, jer će se, na primer, zaključavati sistem posle propisanih rokova.

Ideja je potekla od Sektora za javna preduzeća, a podržao ju je RELOF2 projekat, koji je uz podršku vlade Švajcarske pokrenuo njegovu izradu.

- Novi IT softver treba da prevaziđe sve identifikovane probleme u dosadašnjoj praksi - kaže ministarka Atanasković. - Da se fokus izveštavanja sa isključivo finansijskih pokazatelja pomeri ka postignutim rezultatima, da se jasno vide rezultati zasnovani na uloženim sredstvima, kao i da se omogući svim donosiocima odluka kako u preduzećima, tako i u lokalnim samoupravama i Ministarstvu privrede izrada različitih analiza.

Izveštaji javnih preduzeća se sada proveravaju, objedinjavaju i analiziraju bez ikakve tehnološke podrške. Ovakav proces iziskuje dosta vremena.

- S obzirom na sve pomenute probleme u praksi, softver će unificirati obim dostavljenih informacija, a sve u cilju savremenog informacionog poslovanja.

UŠTEDE

- PREDNOSTI softvera su nemerljive na nivou nadzora i kontrole - kaže Anđelka Atanasković. - Uštede i koristi koje se dobijaju prelaskom na digitalni sistem planiranja i izveštavanja su ogromne, pre svega u vremenskim okvirima i većeg prostora za suštinske analize i zaključke koje treba da doprinesu unapređenju poslovanja svih javnih preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!