RADIJE BI VAN KANCELARIJE Sve manje mladih prihvata tradicionalni način rada

S. B.

17. 06. 2021. u 13:31

TRADICIONALNI radni dan u kancelariji danas je izbor manjine.Samo 9,8 odsto ispitanika koji studiraju biznis i finansije na vodećim univerzitetima u Centralnoj Evropi i još nekolicina njih iz Francuske više voli stari model rada u firmi, s definisanim radnim vremenom.

РАДИЈЕ БИ ВАН КАНЦЕЛАРИЈЕ Све мање младих прихвата традиционални начин рада

Foto AP

Nasuprot njima, polovina od više od 9.000 mladih koji su učestvovali u Deloitte-ovom istraživanju "Prvi koraci na tržištu rada", više bi voleli fleksibilno radno okruženje koje im omogućava rad sa različitih lokacija, uključujući i rad od kuće, kao i fleksibilno radno vreme.

- Za kompanije koje žele da privuku najbolje talente od suštinske važnosti da razumeju kako mlade generacije vide svoju budućnost - kaže Sanja Koleska, rukovodilac Službe za ljudske resurse u Deloitte-u Srbija. - Oni jasno ističu da žele mogućnost rada na daljinu, u vreme koje njima odgovara. Kompanije koje žele da nametnu svakodnevno osmočasovno radno vreme u kancelariji, jednostavno možda neće biti zanimljive mnogim najboljim mladim talentima, i za očekivati je da će preći kod onih poslodavaca koji mogu da zadovolje njihove potrebe.

Jedno od pitanja u upitniku je bilo i o tome koliko mladi veruju da je pandemija uticala na njihovu želju da razmotre opciju rada u inostranstvu.

- Iako je većina ljudi rekla da pandemija nije uticala na njihova očekivanja u vezi sa visinom zarade ili verovatnoćom preseljenja u inostranstvo, mi verujemo da je novonastalo socijalno okruženje imalo uticaja - dodaje Koleska. - Prelazak na fleksibilni, hibridni rad već je postojao i ranije, ali verujemo da je pandemija ubrzala njegovo prihvatanje i popularnost - odnosno, dovela je budućnost, a to možemo videti i u sve većem broju mladih koji žele fleksibilnost u pogledu vremena i mesta rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri