U susret novim bonitetnim izveštajima CompanyWall otkriva šta je bonitet i zašto je on važan

Promo

15. 06. 2021. u 12:48

BONITETNA kuća CompanyWall najavila je da će uskoro objaviti presek godišnjih izveštaja, kroz koji će se pokazati kako su kompanije u Srbiji i regionu poslovale u prošloj godini.

У сусрет новим бонитетним извештајима ЦомпанyWалл открива шта је бонитет и зашто је он важан

Foto: CompanyWall

 Takođe, baš zbog svih izazovima sa kojima su se susreli usled korona krize, privrednicima će i dalje biti omogućen slobodan pristup finansijskom asistentu CompanyWall Business uz pomoć kojeg mogu da poboljšaju svoje poslovanje.

„Besplatnim uvidom u najveću bazu poslovnih podataka u regionu, svi zaniteresovani mogu da na jednostavan i pregledan način dođu do tačnih i proverenih informacija o kreditnom rejtingu, poslovnom okruženju i stabilnosti različitih kompanija. Bez dodatne doplate svima je dostupan spisak svih aktuelnih prodaja putem javnog nadmetanja, aktivnih postupaka stečajeva i likvidacije, otvorenih sudskih postupaka i drugih obaveštenja koja su neophodna za sigurno i bezbedno poslovanje. Na osnovu ovih informacija poslovni subjekti imaju priliku da lakše naprave kategorizaciju i procene potencijalne partnere“, izjavila je za Biznis.rs direktorka bonitetne kuće CompanyWall, Maja Kljun.

Podaci na portalu CompanyWall ažuriraju se svakodnevno i stoga pružaju realan pregled i kompletnu finansijsku sliku svih preduzeća, pa se mnogi privredni subjekti, firme, ali i državne institucije oslanjaju na njihove podatke, bonitetne ocene i sertifikaciju.

Sertfikat bonitetne izvrsnosti naše kompanije, validno je uverenje koje se dodeljuje firmama koje zadovoljavaju stroge ekonomske i finansijske kriterijume. Bonitetna ocena, koju izračunavamo na osnovu jasne metodologije i analize finansijskog izveštaja, zapravo je pisano svedočanstvo o poziciji na tržištu. Evaluaciju boniteta radi tim ekonomskih stručnjaka na osnovu zvaničnih podataka koji su dostupni zahvaljujući saradnji koju CompanyWall business godinama ima sa Agencijom za privredne registre (APR)“, naglasila je Kljun.

Foto: CompanyWall

Bonitetne ocene su skup standardizovanih podataka koji obuhvataju celokupno poslovanje privrednog subjekta. U širem smislu bonitetna ocena je mišljenje stručnjaka o ekonomskoj pouzdanosti privrednika. Bonitetne ocene privrednih subjekata razvrstane su u bonitetne razrede, od najvišeg AAA - do najnižeg CCC. Kako saznaje Biznis.rs, bonitetna kuća CompanyWall, jedini je vlasnik licence pouzdane klasifikacije najviših bonitetnih ocena: AAA, AA+ i A+.

Foto: companyWall

„Podaci o bonitetu i bonitetne ocene neophodan su ekonomski instrument, koji se koristi u savremenom poslovnom svetu kao verodostojna rejting pozicija poslovanja kompanije. Tako se ubrzava i pojednostavljuje donošenje poslovnih odluka pri izboru poslovnog partnera, ali i analiza konkurencije i procena rizika. Ti podaci predstavljaju podršku u postupku finansijske analize svakog privrednog subjekta“, naglasila je Kljun.

Ona je istakla da informacije jednostavno moraju da budu dostupne svima, a da u svetu brzog poslovanja platforma CompanyWall Business omogućava poslovnim subjektima da donose brze i sigurne poslovne odluke.

Koristeći istu specifičnu metodologiju finansijske analize, potvrđenu registracijom na EUIPO, kojom se služe elitne bonitetske kuće u svetu poput Standard & Poor’s (S&P), Fitch Group i Moody’s (Big Three), CompanyWall ovlašćena je za izradu bonitetnih izveštaja, bonitetnih ocena i sertifikacija kompanija.

Foto: CompanyWall

Šta je zapravo bonitet?

Bonitet je pojam latinskog porekla, nastao od latinske reči bonitas/bonus, što u prevodu znači - dobar, vredan, kvalitetan, valjan, a ujedno predstavlja i skup osobina jednog subjekta. Bonitet podrazumeva formalno i materijalno svojstvo subjekata koje ga čine sigurnim dužnikom, i kada se radi o banci (u koju se ulažu sredstva) i kada se radi o preduzeću (kome se daje kredit i slično).

Bonitet se tumači i kao - unutrašnja vrednost, trgovinska platna sposobnost, sigurnost određenog potraživanja, sposobnost plaćanja i davanja kredita i slično, a njemu suprotan pojam je veritet.

Posmatrajući bonitet sa užeg aspekta, on predstavlja kreditnu sposobnost i likvidnost preduzeća, a sa šireg aspekta predstavlja sveukupnu poziciju koja se sastoji od organizacione, finansijske i kadrovske strukture, pozicije na tržištu, poslovne reputacije i perespektive, razvojnih programa i slično. Pokazatelji boniteta se dele u dve osnovne grupe: kvalitativne pokazatelje (osnovna delatnost, položaj na tržištu, menadžment, IT opremljenost, itd.) i kvantitativne pokazatelje (finansijski i imovinski položaj preduzeća).

Šta je bonitet preduzeća?

Prema definiciji, bonitet preduzeća podrazumeva ocenu likvidnosti i kreditne sposobnosti određene kompanije, odnosno obuhvata celokupnu ocenu koja je zasnovana na analizi završnog računa i situacije firme. Takođe, bonitet preduzeća obuhvata i ocenu vrednosti nastupanja insolventnosti određene kompanije u budućnosti. To se odnosi i na ocenu ekonomskih pojava u preduzeću, unutrašnje vrednosti i slično.

Ocena boniteta često se poistovećuje sa ocenom likvidnosti i kreditne sposobnosti preduzeća. Osnovni elementi pri utvrđivanju kreditne sposobnosti preduzeća su analiza stanja i kretanja prihoda i vertikalna i horizontalna struktura imovine i kapitala preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna