NOV NAČIN OBRAČUNAVANJA AKCIZA: Isti tretman za sva jaka alkoholna pića

B. Ca.

04. 06. 2021. u 17:37

DRUGAČIJI način obračunavanja i plaćanja akcize na jaka alkoholna pića primenjivaće se od sutra, saopštila je Uprava carina.

НОВ НАЧИН ОБРАЧУНАВАЊА АКЦИЗА: Исти третман за сва јака алкохолна пића

Foto promo

To znači da će biti izjednačen poreski tretman svih jakih alkoholnih pića, što je utvrđeno izmenom Zakona o akcizama čija primena počinje sutra, a koja je doneta radi postepene harmonizacije sa akciznom politikom i standardima Evropske unije.

Bez obzira da li je jako alkoholno piće proizvedeno od voća ili žitarica, zakon tu kategoriju sada prepoznaje kao jedinstvenu.

Kako se precizira u saopštenju Uprave carina, prema propisima EU, akciza na jaka alkoholna pića utvrđuje se nezavisno od sirovina od kojih se proizvode i oporezuje se prema sadržanom procentu čistog alkohola merenog na temperaturi od 200S u tom gotovom proizvodu, čime se vrši izjednačavanje poreskog tretmana svih jakih alkoholnih pića.

Akciza na jaka alkoholna pića, počev od sutra, ne obračunava se i ne plaća u dinarskom iznosu po litru alkoholnog pića, već se plaća u iznosu od 46.250 dinara po hektolitru čistog alkohola merenog na temperaturi od 200S, a obračunava se tako što se iznos akcize množi sa ukupnom zapreminom čistog alkohola izraženog u hektolitru.

Akciza se na pića koja nemaju veliki udeo alkohola i dalje plaća po litri, tako da za niskoalkoholna pića iznosi 23,14 dinara po litri, a za pivo 26,44 dinara po litri.

Inače, izmenom Zakona o akcizama predviđena je jedna akcizna kategorija za sva jaka alkoholna pića, umesto dosadašnjeg rešenja koje je predviđalo tri kategorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili