DOKTORKA RADENKOV MEDENICA OBJAŠNJAVA: Ovako izgleda oporavak nakon jedne od najtraženijih operacija u svetu i kod nas

Promo

21. 05. 2021. u 08:00

POROĐAJ često može biti traumatičan i dovesti žene do očaja – kada se završi. Osim postporođajne depresije, na celokupno raspoloženje ume da utiče i pojava strija, opuštenog stomaka i viška masti, kao i vrećasta i opuštena koža na stomaku.

ДОКТОРКА РАДЕНКОВ МЕДЕНИЦА ОБЈАШЊАВА: Овако изгледа опоравак након једне од најтраженијих операција у свету и код нас

Foto: Promo

Ako je to slučaj, onda se to može veoma jednostavno rešiti, kaže doktorica Tanja Radenkov Medenica, specijalizant plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije. Procedura kojom se sve rešava naziva se abdominoplastika o čemu ćemo preciznije u nastavku.

Foto: Promo

Šta je abdominoplastika?

Abdominoplastika ili "hiruruško uvlačenje stomaka" je postupak kozmetičke hirurgije koji se koristi da bi stomak bio tanji i učvršćen. Operacija uključuje uklanjanje viška kože i masti sa srednjeg i donjeg dela stomaka kako bi se zategnuli mišići i fascije trbušnog zida. Ovu vrstu operacije obično traže pacijenti sa rastresitim ili opuštenim tkivima nakon trudnoće ili većeg gubitka kilograma. Dakle, ne mora biti trudnoća okidač ovakvoj deformaciji. Naime, u slučaju naglih dijeta, pojavljuju se gotovo isti rezultati koji nisu vizualno atraktivni te se većina najčešće opredeljuje za ovaj vid operacije, abdominoplastiku.

Foto: Promo

Ko je kandidat za ovaj vid operacije?

Abdominoplastika predstavlja jednu od najtraženijih operacija u svetu i kod nas", objašnjava doktorica. Ona kaže da se kao idealni kandidati, i muškarci posle naglih dijeta, i žene posle naglih dijeta ali i posle porođaja. Takođe tu i određeni broj pacijenata koji imaju opuštenu kožu na stomaku, strije, višak masti i mišiće koji nisu nastali zbog porođaja kao ni dijeta.

Osobe koji su imali prekomernu težinu i koji su uz pomoć hirurgije ili medicinskog tretmana postigli masovni gubitak kilograma, zbog čega je koža oko trupa (trbuh i grudni koš) visila sa tela, dajući vrlo neprijatnu sliku posmatraču, se često javljaju na tretman, kaže dr. Radenkov.

U trudnoćama se stvara dodatna koža usled ekspanzije koja se javlja naročito u poslednja tri meseca u kojima beba najviše raste i posle porođaja deluje opušteno, a stomak deluje ispupčeno. Ovo širenje kože stomaka takođe uzrokuje pojavu strija. Takođe je česta pojava dijastaze rektusa abdominis mišića, odnosno odvajanja mišića od srednje linije, posebno kod žena koje su imale višestruku ili ponovljenu trudnoću. Poželjno je da žene kandidatkinje za ovu operaciju ne zatrudne ponovo i koriste kontraceptivnu metodu. Često se operacija udružuje sa liposukcijom stomaka, bokova i drugih delova tela", ističe Tanja.

Foto: Promo

Kako se izvodi operacija?

Za ovu operaciju neophodna je opšta anestezija, tako da postupak nije nimalo bolan. Ponekad se posle operacije može javiti blagi bol u operisanim regijama. Ako se koža ukloni, dobija se svež izgled koji deluje mlađe, te je stoga ovo veoma „tražena“ operacija.

Pored trudnoće i dijeta, koji su česti razlozi kada se fizionomija tela menja u neželjenom pravcu?

Neki od razloga su brzi tempo života, statičnost i slabo kretanje, nedovoljno vremena za trening, nepravilne ishrane. To su neki od najčešćih razloga kada se figura gubi i neophodne su intervencije. Svakako da veliku ulogu ima i genetika. Postoje osobe koje vode vrlo neuredan život a vrlo su vitki a sa druge strane postoje osobe koje delimično vode računa o zdravom životu i skloni su promenama na telu. Kod osoba koje imaju dobar metabolizam, vitko telo će najčešće ostati u dobroj formi dok je osoba mlađa. Međutim kako je starenje prirodan proces i kako se metabolizam vremenom usporava, osoba će ili morati da promeni životne navike ili će pre ili kasnije imati određene promene koje će biti svedene u domen abdominoplastike. Telesne promene koje se jave mogu biti ne samo fizički neprihvatljive, već u velikom broju slučajeva javlja se i psihička smetnja kao i gubitak samopouzdanja. Sve navedeno dovodi do toga da nam se pacijenti obrate za pomoć.

Foto: Promo

Kakav je oporavak nakon intervencije?

Operacija ne zahteva dugačak oporavak, i on traje od 7 do 21 dana. Osoba bi trebala da nosi steznik 4 do 6 nedelja, a tokom istog perioda treba izbegavati vežbe i teže fizičke aktivnosti. Nakon same operacije dobijaju se instrukcije o postoperativnom toku koji treba brižno pratiti. U svakom trenutku dostupan je doktor koji je odgovorno lice a kome se možete uvek obratiti za savet ili pomoć odgovara naša sagovornica dr Tanja Radenkov Medenica.

Foto: Promo

Dr Tanja Radenkov je specijalizant plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije. Magistrirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Vlasnica prvog centra za edukaciju lekara i stomatologa na polju estetske medicine, akreditovanog od strane Zdravstvenog saveta Srbije. Sertifikovani predavač i edukator iz oblasti: hijaluronskih filera, neuromodulatora, krvne plazme i niti, mezoterapije i hemijskih pilinga, kolagen stimulatora i siluet soft niti. Od 2013. godine radi kao lekar u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Dobitnica brojnih priznanja, među kojima su Nagrada Univeziteta u Oksfordu za najbolju medicinsku praksu 2017. Godine za transplantaciju kose, presađivanje kose.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković