PREMINUO VLADA REVOLUCIJA: Bio je lider studentskih protesta, proglašavan za disidenta i hapšen

Novosti online

06. 05. 2021. u 19:26

DANAS je preminuo Vladimir Mijanović - Vlada Revolucija (1946-2021), čovek koji je svoj život posvetio ekologiji i borbi za njen opstanak. Biće upamćen po učešću u protestu protiv američkog rata u Vijetnamu, održanog u Beogradu davne 1996. godine.

ПРЕМИНУО ВЛАДА РЕВОЛУЦИЈА: Био је лидер студентских протеста, проглашаван за дисидента и хапшен

Foto: Fejsbuk/Čuvari vatre

Vlada Revolucija angažovao se oko gorućih ekoloških pitanja, učestvovao i nizu akcija od kojih je najpoznatija ona oko sprečavanje seče borića na Petlovom bru, platana u Bulevaru Revolucije i odbrana parkića na Banovom brdu.

Nakon što je postao jedan od lidera Studentskih pobuna, postao je meta progona i tadašnje vlasti. Dva puta je osuđivan na višegodišnje zatvorske kazne, uskraćeno mu je pravo na rad, proglašen je za disidenta i rušitelja i ustavnog poretka. Hapšena je čak i njegova supruga.

Pre 15 godina vratio se u Beograd i od tada je učestvovao u gotovo svim protestima i akcijama u kojima su se branila ljudska prava. Posebno je bio aktivan na sprečavanju nasilnih deložacija.

 

Preminuo je Vladimir Mijanović – Vlada Revolucija (1946-2021). Svoju životnu misiju započeo je učešćem u protestu...

Posted by Čuvari/ke vatre on Četvrtak, 06. maj 2021.

Vlada je bio autor i tvorac serije transparenata kojima su bili obojeni svi važniji protesti i koji su tim skupovima zapravo davali narativ, smisao i poruku. Ti transparenti postali su poznati i van granica naše zemlje pa je pre nekoliko godina tim povodom održana prigodna izložba u Francuskoj. Moto svih socijal-demokrata u svetu glasi "borba traje". Vladimir je govorio da revolucija nema početak, niti kraj, već da je revolucija večiti proces. On je svoju, u raznim sistemima i režimima, vodio punih 55 godina.

- Svima nam je bio oslonac, uzor i učitelj. Naš zadatak je da preuzmemo plamen koji je on održavao čak i kada su svi drugi odustajali, stoji na Fejsbuk profilu "Čuvari/ke vatre". Sahrana će se, po želji porodice, održati u najužem krugu familije, prijatelja i saboraca.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN KLIMATSKIH PROMENA: Zaštitimo našu planetu od globalnog zagrevanja