ODOBRENI IZLASCI IZ DOMOVA ZA STARE: Konačno mogu u posetu najbližima

J.Ž.S.

12. 04. 2021. u 15:16

DOMOVI za stare će po preporuci Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dozvoliti stanarima izlaske bez noćenja ili sa noćenjem prilikom posete porodici.

ОДОБРЕНИ ИЗЛАСЦИ ИЗ ДОМОВА ЗА СТАРЕ: Коначно могу у посету најближима

Foto Arhiva

       Preporuka je doneta na osnovu mišljenja Kriznog štaba za suzbijanje kovid 19 i Ministarstva zdravlja, a imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u Srbiji i posebno u sistemu socijalne zaštite.

Preporuka je doneta i na osnovu činjenice da je procesom imunicazacije do sada obuhvaćeno oko 80 odsto korisnika, od kojih je oko 75 procenata kompletno vakcinisano, kao i da je epidemiološka situacija u sistemu socijalne zaštite stabilna, čak mnogo povoljnija od epidemiološke situacije u opštoj populaciji.

Utvrđeni su uslovi koje je neophodno ispuniti kako bi bio omogućen izlazak iz ustanove i odlazak u posetu porodici, kao i mere prevencije. Prema preporuci, potrebno je da je u domu nema potvrđenih slučajeva kovida kod korisnika i zaposlenih u poslednjih 14 dana, da je onaj, kome se dozvoljava izlazak i poseta porodici, kompletno vakcinisan sa dve doze, i da je od poslednje doze prošlo najmanje 14 dana, ili je preležao kovid 19 i nije prošlo više od tri meseca od početka bolesti.

Ministarstvo još jednom apeluje na strogo poštovanje preventivnih mera posebno propisanih za izlaske korisnika u posetu koja uključuje noćenje i za dnevne izlaske, i napominje da se sve mere, instrukcije i preporuke donose u cilju sprečavanja širenja epidemije i zaštite života i zdravlja korisnika, a uvek u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?