KOŠARE NE BI PALE DA NIJE STIGLO OVO NAREĐENJE! Pukovnik svedok pakla kroz koji su prošli naši heroji otkrio detalje sa karaule

Novosti online

10. 04. 2021. u 17:59

KARAULA Košare, koju su NATO snage i teroristi OVK napali pre tačno 22 godine, ne bi pala još mesecima da nije stiglo naređenje o "dislokaciji jedinice".

КОШАРЕ НЕ БИ ПАЛЕ ДА НИЈЕ СТИГЛО ОВО НАРЕЂЕЊЕ! Пуковник сведок пакла кроз који су прошли наши хероји открио детаље са карауле

Foto B. Antić

Ovo tvrdi komandant odbrane Košara, pukovnik u penziji LJubinko Đurković.

Napad terorista OVK, albanske vojske i NATO avijacije na karaulu Košare, na granici SRJ i Albanije, otpočeo je 9. aprila 1999. godine, na Veliki petak, i trajao je 67 dana. Pukovnik Đurković kaže da su golobradi pripadnici Vojske Jugoslavije, iako su prošli pravi pakao, mogli da bez ikakvih problema brane položaje na karauli još mesecima.

- Jedinice kojima sam komandovao na Košarama apsolutno su bile sposobne i spremne da još bar nekoliko meseci ratuju i da zadrže te položaje. Kada su saznali da se jedinica dislocira, vojnici su me pitali "komandante, ko nas menja?" To je bio jedini put za tih 67 dana pakla da nisam znao šta da im kažem.

Foto: Daliborka Alihodžić

Ali odbranili smo teritoriju i svetinje, sve ono što nisu očekivali - rekao je Đurković za nedeljnik "Ekspres", dodajući da je namera NATO snaga i terorista OVK bila da probiju našu liniju odbrane na Košarama, uđu na Kosovo i Metohiju, a zatim nastave dalje proboj ka centralnoj Srbiji.

ODBRANA KOŠARA U BROJKAMA

 

* 108 poginulih pripadnika Vojske Jugoslavije

* 265 ranjenih sa trajnim invaliditetom

* 5 albanskih tenkova je uništeno tokom bitke

- Borbena dejstva počela su u ranim jutarnjim satima na morinskom pravcu, gde smo i očekivali, ali onda su, oko pet sati, premeštena na pravac Košare. NATO i teroristi OVK imali su tu određene početne uspehe, ali za nekoliko sati naše komandovanje se konsolidovalo i mi smo uveli svoje snage i zatvorili određene pravce u dubini naše teritorije. Zatim smo izveli kontranapad i proterali ih sa naše teritorije - prisetio se Đurković.

Foto Arhiva

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Vakcinisan

10.04.2021. 18:22

Potrazite na netu poslednji intervju Momira Bulatovica. Sve je covek iskreno rekao - dobro smo se drzali do pred kraj kad su poceli da bacaju kasetne i tepih bombe. Vise zrtava smo imali u tih zadnjih par napada nego za sve vreme pre toga. Ni S300 ne bi pomogao

Djordje

10.04.2021. 19:17

Свима који су погинули или умрли, нека је вечна слава и хвала,а живима држава часно да се одужи .Њихова жртва треба да буде светионик будућим генерацијама.