BRNABIĆ O ANTIVAKSERIMA: Vakcinacija je pitanje nacionalne bezbednosti

Tanjug

02. 04. 2021. u 10:47

VAKCINACIJA je pitanje nacionalne bezbednosti i nema važnije teme od tog procesa, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i poručila da se niko time ne sme igrati i širenjem lažnih vesti i panike pokušavati da ugrozi stepen imunizacije.

БРНАБИЋ О АНТИВАКСЕРИМА:  Вакцинација је питање националне безбедности

Foto: Printscreen

Povodom hapšenja pojedinih ativaksera koji se su oglašavali na društvenim mrežama, Brnabić je na TV Pink rekla da su lažne vesti o vakcinaciji nešto što građane može koštati života.

- Ako je i jedna osoba koja je razmišljala da se vakciniše i čula laži pa od toga odustala i umrla, to je krivično delo. Moramo ozbiljno da se se bavimo ovom temom, ovo je pitanje nacionalne državne bezbednosti- rekla je Brnabić.

Navela je da je na poslednjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost osnovna tema bila vakcinacija, a da se o tome razgovaralo i u Skupštini Srbije.

Premijerka je odbacila navode da je predsednik Aleksandar Vučić antivakser, istakavši da je on jasno pozvao građane na vakcinaciju i da je najavio da će se uskoro vakcinisati.

- Vučić je zeleo da se vakciniše u trenutku kada znamo da imamo dovoljno vakcina. On sada otvara drugi krug masovne imunizacije. To će nam pomoći da dođemo do kolektivnog imuniteta- kaže Brnabić.

Pozivajući se na podatke iz Izrela, ona je rekla da je dovoljno je da se vakciniše 56 odsto punoletnog stanovnoštva da bi se dostigao kolektivni imunitet.

- Nadam se da ćemo doći do toga do kraja juna i da ćemo moći da nastavimo normalan život- navela je predsednica Vlade Srbije.

Podsetila je da se ona prva vakcinisala, a da su to učinili i drugi zvaničnici.

Povodom ulaska pojedinih bolnica u kovid sistem, Brnabić je rekla da je zbog toga važno da postoje mere.

- Razumem da je ljudima svega dosta, ali uvek moramo da razmišljamo i o zdravstvenim radnicima u kovid zonama koji su pod ogromnim pritiskom. Moramo da im pomognemo da bi oni mogli da zaštite živote građana. Zato su važne mere- rekla je Brnabić.

Navela je da bi u Srbiji, kad ne bi imala vakcine, dobar informacioni sistem za prijavljivanje za vakcinaciju i mere za sprečavanje širenja korona virusa, broj novozarežnih bez sumnje bio veći od 10.000 dnevno.

Predsednica Vlade Srbije kaže da su nam vakcine pomogle, da su nas spasle i pomogle u tome da nemamo toliko restriktivne mere kao u Evropi, odnosno da nemamo zabranu kretanja i da privreda može da radi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda