ISTORIJSKI DODATAK - OTPOR FAŠISTIČKOM PORETKU: Prevrat 27. marta 1941. bio je izraz narodne volje

I. M.

29. 03. 2021. u 17:14

Pristup Jugoslavije Trojnom paktu, 25. marta 1941. godine, tačno u podne u bečkom dvorcu Belvedere, potpisali su šef diplomatije Trećeg rajha Fon Ribentrop, ministar inostranih poslova Italije grof Ćano i ambasador Japana Ošima ispred sila Osovine, a u ime Kraljevine Jugoslavije predsednik Vlade Dragiša Cvetković.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - ОТПОР ФАШИСТИЧКОМ ПОРЕТКУ: Преврат 27. марта 1941. био је израз народне воље

Arhiva

Ovom činu prethodila je odluka doneta pet dana ranije na Šestoj sednici Krunskog saveta. Reakcije u zemlji dobro su poznate. Usledio je puč oficirskog kora i masovne demonstracije u zemlji.

U proteklih osamdeset godina bivali smo suočavani sa mnogim predrasudama o toku martovskih zbivanja i naročito o ishodu i njihovim posledicama. Mnogi su tokom ovih decenija krili, prećutkivali ili preobličavali, iskrivljavali konsekvence toga događaja.

Dok gotovo sve novonastale države u našem okruženju izmišljaju nekakve antifašističke datume mi, po dobrom starom običaju, kao da se trudimo, da umanjimo značaj onoga što se desilo 27. marta 1941. godine. Otvarana su pitanja: Ko je stajao iza puča? Kakve su uloge britanske i sovjetske tajne službe? Da li su se rat, žrtve, raspad zemlje, pa čak i stvaranje NDH, mogli izbeći da puča nije bilo? Da li bi se Nemci držali dogovora da zemlja ostane neutralna?

Često se raspravljalo, polemisalo i licitiralo je li 27. mart srpski ili jugoslovenski. U centru otpora nesumnjivo je bio srpski narod, koji je izvršilac prevrata u krajnjoj liniji. Berlin je doživeo prevrat kao zaverenički čin srpskih oficira i akt srpskog naroda koji se suprotstavio 1941, kao i 1914. godine. Iz svih naknadnih reakcija Hitlera i drugih ustanova i komandi Trećeg rajha nije teško uočiti da se događaj tretira kao srpski. Čak je i operacija bombardovanja Beograda dobila simboličnu šifru - "Kazna", jer se svodila na Hitlerovu osvetu slobodarskom Beogradu. Napadajući Jugoslaviju, Nemačka je sasvim drukčija merila imala prema srpskom narodu i nesrpskim narodima, na šta je najvećim delom uticalo nemačko razumevanje prevrata kao izrazito srpskog čina. Prevrat od 27. marta je bio u duhu i izraz tradicija srpske istorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere