OVAJ TALAS KORONE JE NAJTEŽI: Bolnice pune, više od 5.000 novozaraženih za dan, a lekari upozoravaju da je klinička slika teža

B. RADIVOJEVIĆ

19. 03. 2021. u 07:31

SAMO u poslednja 24 sata u kovid-bolnicama popunjeno je čak 240 mesta, a broj pacijenata na respiratorima povećan je za 13, iako je za dan od posledica zaraze preminulo 30 obolelih. To potvrđuje utiske lekara u ovim centrima da se bolest sada brže komplikuje nego u prethodnim naletima virusa i da se već drugi-treći dan od pojave prvih simptoma klinička slika toliko pogorša da oboleli moraju u bolnicu.

ОВАЈ ТАЛАС КОРОНЕ ЈЕ НАЈТЕЖИ: Болнице пуне, више од 5.000 новозаражених за дан, а лекари упозоравају да је клиничка слика тежа

Foto Tanjug

Još je prerano da se vide efekti dva vikend "lokdauna" i ovog koji važi od srede, ali je sa 5.346 novih slučajeva zaraze za dan na 18.018 testiranih, jasno da situacija postaje sve komplikovanija. I epidemiolozi i lekari kliničari tvrde da je sada teže nego u decembru, kada smo imali i više obolelih i više hospitalizovanih. To težinu dodaje novi britanski soj, koji se brže širi, i očigledno izaziva težu kliničku sliku.

Dr Dejan Marković, anesteziolog i načelnik Jedinice za intenzivno lečenje u kovid-bolnici u Batajnici, potvrđuje da se kod nekih pacijenata mnogo brže komplikuje situacija:

- Kovid pogađa sve, ali novo je to što je ženski pol više zastupljen nego što je to bilo u prethodnoj godini, a najugroženiji su izrazito gojazni pacijenti - kaže Marković. - Imamo bolesnike koji su teški i gotovo 200 kilograma i užasno su teške njihove kliničke slike, iako su među najmlađima u bolnici.

Svakodnevno ova bolnica ima 90 prijema, a čak i kada je punjena u decembru, taj broj je bio upola manji.

- Jedan broj zaposlenih kada završi svoju smenu u kovid-bolnici u Batajnici, bez predaha, bez odmora ili sa jednim danom odmora, vraća se u UKC Srbije - navodi Marković.- Zbog povećanja broja pacijenata, stigla nam je pomoć srednjeg medicinskog kadra sa Kosmeta, tako da su zaista uključeni i centralna Srbija, Kosmet i Vojvodina.

Protivepidemijske mere koje su na snazi, izgleda, ne mogu značajnije da promene situaciju. Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, kaže da one nisu dovoljne i da će morati da se produži njihova primena:

- Za predviđenih pet, šest dana, na koliko su mere trenutno oročene, rezultati neće biti vidljivi. Moraćemo sigurno da produžimo mere i sledeće nedelje.

Da će se posle pet dana mere korigovati, najavio je u četvrtak i dr Predrag Kon:

- Situacija je vrlo ozbiljna. Virus je svuda oko nas i u bilo koji zatvoreni prostor da uđete, to je rizik - rekao je epidemiolog.

SEDAM GRADOVA U CRVENOJ ZONI

Beograd je sa 1.473 potvrđena slučaja infekcije za dan najveće žarište epidemije, a više od 100 novoinficiranih ima još šest gradova. U Nišu je u četvrtak 345 testiranih bilo pozitivno, u Novom Sadu 303, Kragujevcu 185, Kraljevu 138, Vranju 124, a u Pančevu 110.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024