BUNJEVCI SU 1945. PO NAREDBI POSTALI – HRVATI: Publicista Dejan Tomić o protestnoj noti Hrvatske i reakcijama na priznavanje bunjevačkog jezika

V.N.

12. 03. 2021. u 18:41

PUBLICISTA i član UNS-a Dejan Tomić oglasio se povodom odrešenih rekacija iz Hrvatske, ali i Hrvata iz Vojvodine.

БУЊЕВЦИ СУ 1945. ПО НАРЕДБИ ПОСТАЛИ – ХРВАТИ: Публициста Дејан Томић о протестној ноти Хрватске и реакцијама на признавање буњевачког језика

Foto: Privatna arhiva

”U vreme kada se protestuje zbog priznavanja bunjevačkog jezika od strane vojvođanskih Hrvata i njihovih vođa, kao i upućivanja protestne note države Hrvatske, važno je znati informaciju koja u mnogome razrešava ovo pitanje, ako ne i u potpunosti.

Postoji arhivski dokument koji je uputio Sreski narodno oslobodilački odbor Sreza Bačkopalanačkog pod brojem 1968/1945, a upućen je dana 18. maja 1945. godine. Dokument – naredba je upućen svim mesnim narodnooslobodilačkim odborima, Sekciji za unutrašnje poslove1-6 i svima Vojnim Stanicama 1-6. U ovom dokumentu – naredbi pored ostaloga piše:

„Okružni Narodno Oslobodilački Odbor, Otsek za unutrašnje poslove pod I. br. 1878 od 16 maja 1945 g. dostavio nam je sledeće:

Glavni narodno oslobodilački odbor Vojvodine, Odeljenje za unutrašnje poslove pod br. 1040/1945. dostavlja sledeće:

- Događa se da se mnogi Hrvati uvode kao Bunjevci i Šokci u rubrike, gde se označava narodnost, a ne kao Hrvati kao n. pr. u legitimacije, razne evidencije i spiskove, i to biva često i po njihovom izričitom zahtevu ili po volji i nahođenju dotičnog činovnika.

Kako bunjevačke i šokačke narodnosti ne postoje, to vam se naređuje da sve Bunjevce i Šokce imate tretirati isključivo kao Hrvate bez obzira na njihovu izjavu.

U raznim Okruzima i mestima, gde su oni do sada uvedeni kao Šokci i Bunjevci ima se to ispraviti i označiti kao Hrvati naročito u legitimacijama, biračkim spiskovima, putnim dozvolama i raznim drugim spiskovima po narodnosti. U buduće se imaju unositi samo isključivo kao Hrvati. Sve do sada izdate legitimacije i isprave, gde su označeni kao Bunjevci i Šokci, imaju se uništiti i nove izdati, i izdavanje novih legitimacija ne sme se ponovo naplaćivati.

Stavlja vam se u dužnost da o ovome odmah izvestite sve gradske i sreske, a preko ovih i Mesne (odbore), da to što pre bezuvetno sprovedu, a vi da se starate, da se ovo svakako izvrši i da o učinjenom izvestite“.

Ovaj dokument – naredbu koja završava sa „Smrt fašizmu – Sloboda narodu!“, potpisali su pretsednik M. Perišić i sekretar Miladin Amidžić. Naredba je prosleđena pisaćom mašinom sa latiničnim slovima i nesumnjivo razrešava pitanje bunjevačkog jezika bez uplitanja srpskog elementa, a svakako i Srbije.”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas