OČAJNA SAM JER NEMAMO VIŠE MESTA: Direktorka bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević kaže da su kliničke slike zastrašujuće

B. RADIVOJEVIĆ

11. 03. 2021. u 08:40

U NAJVEĆOJ kovid-bolnici, u Batajnici, sa gotovo 1.000 postelja, u sredu ujutru bila su slobodna samo dva kreveta. Dan ranije otpušteno je 56, ali je primljeno 80 novih pacijenata! Bolesne su čitave porodice.

ОЧАЈНА САМ ЈЕР НЕМАМО ВИШЕ МЕСТА: Директорка болнице у Батајници др Татјана Аџић Вукичевић каже да су клиничке слике застрашујуће

Foto Tanjug

Veliki broj obolelih sa zimovanja tokom sretenjskih praznika, leči se u kućnim uslovima, deseti, dvanaesti dan pod visokom temperaturom, oklevajući da se jave lekarima. Možete onda zamisliti u kakvom stanju dolaze u bolnicu. Ljudi se bore za svaki dah. Guše se u vlastitom telu. Kliničke slike su zastrašujuće!

Iz svake reči dr Tatjane Adžić Vukićević, direktorke kovid-bolnice u Batajnici, dok govori za "Novosti" o situaciji na najvećem bojištu sa smrtonosnom zarazom u zemlji, izbija očaj.

- Situacija u bolnici je kritična i prenapeta - govori doktorka Tatjana. - Imamo skoro 900 bolesnika, praktično smo popunjeni. Trideset preostalih postelja namenjeno je intenzivnoj nezi lečenja. Računajte da smo za nedelju dana imali oko 500 novih prijema, i od tog broja računajte da između 10 i 20 odsto bolesnika mogu biti kanditati za intenzivnu negu. Više od dve trećine bolesnika je u veoma teškom opštem stanju, i svi su na kiseoničnoj potpori, bilo neinvazivnoj bilo invazivnoj.

U novoj bolnici u Batajnici, čije je otvaranje početkom decembra prošle godine bilo spas, jer za obolele više nigde nije bilo mesta, situacija je sada takva da mesta ima samo za onoliko bolesnika koliko se otpusti. To nije dovoljno, jer mnogo je više onih koji zahtevaju prijem.

- Pritisak na bolnicu je neizdrživ, kadar je preumoran, regrutovan ne samo iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, već i iz svih bolnica u Beogradu - priča dr Adžić Vukićević. - Predaha nema niti jedan minut. Traži se mesto više. Kliničke slike se neverovatnom brzinom pogoršavaju. Gotovo svi oboleli povezani su sa nekim ko je došao sa zimovanja na Zlatiboru i Kopaoniku. Podaci su poražavajući.

A taman kada je pomislila da je, posle 180 prijema u bolnicu, samo za dva dana vikenda, prebrodila najdramatičnije dane od kada je kao rukovodilac kovid-bolnice, na prvoj liniji odbrane od zaraze, doktorka Adžić Vukićević je u utorak dovedena pred novo, teško iskušenje:

- Najteži trenutak od otvaranja bolnice bio mi je utorak, kada sam u 15 sati objavila da više nemam mesta u gigantskoj bolnici kao što je Batajnica. Očajna sam, jer ne mogu pomoći svima kojima je moja pomoć potrebna.

PLAĆAMO DANAK ZIMOVANjA

NEPREDVIDIVA bolest gasi živote u trenu i onda kad lekari pomisle da su posle višenedeljne borbe za pacijenta izvojevali pobedu.

- Toliko smo apelovali da se ne ide na zimovanje, da se izbegavaju skupovi, ali uzalud - govori doktorka Adžić. - Plaćamo danak sretenjskih praznika. Ovo nije smelo da nam se dogodi. Trebalo je da nadležni mudrije reaguju. Sada nemamo više mesta u Batajnici. Tužno i pretužno. Hitno se nešto mora preduzeti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna