POČELO JE! Vikend mere stupile na snagu - Šta se zatvara do ponedeljka, a šta ne?

Novosti online

06. 03. 2021. u 12:29

ODLUKOM Kriznog štaba danas počinje delimično "zaključani vikend", odnosno od 12 sati danas većina lokala biće zatvorena od ponedeljka u šest ujutru. Ko će tačno staviti "ključ u bravu" kad otkuca podne, a ko će nastaviti da radi?

ПОЧЕЛО ЈЕ! Викенд мере ступиле на снагу - Шта се затвара до понедељка, а шта не?

Foto: D.Milovanović

Neće raditi kafići, restorani, knjižare, butici, šoping centri, teretane i sve ostale neesencijalne radnje robe.

Radiće po uobičajenom radnom vremenu: prehrambene radnje, pumpe, apoteke, dostava hrana, ali i – cvećare.

Pozorišta će i dalje raditi do 21 sat, ali ne i bioskopi, koji će biti zatvoreni;

Takođe, zakazani sportski događaji, utakmice i nastupi svih vrsta, biće održani – ali bez prisustva publike.

Od ponedeljka, sve srednje škole u Srbiji prelaze na onlajn nastavu. Takođe, na skijalištima ovog vikenda neće raditi kafići i restorani.

Posle vikenda ove mere neće više biti na snazi, a šta nas čeka dalje znaćemo posle nove sednice Kriznog štaba koja je zakazana za utorak.

- U ponedeljak nemamo nikakve nove mere. Mislim da će ova dva dana imati neki efekat, ali on neće biti dovoljan. Ovo je neka crvena linija koju smo mi prihvatili - rekao je doktor Predrag Kon koji je danim javno zagovarao zaključavanje, rekavši čak da ni sedam dana neće biti dovoljno.

Sličan stav zastupaju i njegove kolege iz Kriznog štaba.

- Mere koje smo doneli su iznuđene. Smatram da nisu dovoljne - rekao je Tiodorović.

Situacija je trenutno veoma loša, bolnički kapaciteti popunjeni su skoro do poslednjeg mesta, snage su gotovo na izmaku i zato će, prema rečima stručnjaka, ova nedelja biti izuzetno važna za dalji tok događaja.

- Važno je šta će se dešavati u sledećoj nedelji, a istovremeno u utorak imamo novi sastanak - kaže Kon.

Nakon utorka znaćemo šta nas čeka dalje, medicinski deo krizbog štaba navodi da je za uvođenje strožih mera, ali ne i za policijski čas.

- Najvažnije je da se shvati da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da bude otvoreno samo za namirnice, apoteke i za gorivo, a da sve bude zatvoreno tokom vikenda. Nikada posebno nismo naglašavali policijski sat - istakao je doktor Kon.

Povodom prelaska srednjoškolaca na onlajn nastavu iduće sedmice, Kon je rekao da je nadzorni sistem u školama solidan, ali da iskustva iz inostranatsva pokazuju da se kovid-19 prenosi sada i među mlađima, i u ovoj novoj varijanti britanskog soja, kao i južnoafričkog i juznzoameričkog.

- Za sada mi već imamo britanski soj. Vrlo je verovatno da on upravo dominira u školama - kaže Kon.

Navodi da je ta mera proaktivna i preventivna, jer su, kaže, srednjoškolci najviše u kontaktu, a da je istovremeno primećeno da najviše ne koriste zaštitne maske.

Prelazak na onlajn nastavu iduće sedmice, kaže Kon, praktično će značiti povezane dve nedelje onlajn nastave, budući da se ona kombinuje sa odlaskom učenika u školu na nedeljnom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar