POČELO JE! Vikend mere stupile na snagu - Šta se zatvara do ponedeljka, a šta ne?

Novosti online

06. 03. 2021. u 12:29

ПОЧЕЛО ЈЕ! Викенд мере ступиле на снагу - Шта се затвара до понедељка, а шта не?

Foto: D.Milovanović

ODLUKOM Kriznog štaba danas počinje delimično "zaključani vikend", odnosno od 12 sati danas većina lokala biće zatvorena od ponedeljka u šest ujutru. Ko će tačno staviti "ključ u bravu" kad otkuca podne, a ko će nastaviti da radi?

Neće raditi kafići, restorani, knjižare, butici, šoping centri, teretane i sve ostale neesencijalne radnje robe.

Radiće po uobičajenom radnom vremenu: prehrambene radnje, pumpe, apoteke, dostava hrana, ali i – cvećare.

Pozorišta će i dalje raditi do 21 sat, ali ne i bioskopi, koji će biti zatvoreni;

Takođe, zakazani sportski događaji, utakmice i nastupi svih vrsta, biće održani – ali bez prisustva publike.

Od ponedeljka, sve srednje škole u Srbiji prelaze na onlajn nastavu. Takođe, na skijalištima ovog vikenda neće raditi kafići i restorani.

Posle vikenda ove mere neće više biti na snazi, a šta nas čeka dalje znaćemo posle nove sednice Kriznog štaba koja je zakazana za utorak.

- U ponedeljak nemamo nikakve nove mere. Mislim da će ova dva dana imati neki efekat, ali on neće biti dovoljan. Ovo je neka crvena linija koju smo mi prihvatili - rekao je doktor Predrag Kon koji je danim javno zagovarao zaključavanje, rekavši čak da ni sedam dana neće biti dovoljno.

Sličan stav zastupaju i njegove kolege iz Kriznog štaba.

- Mere koje smo doneli su iznuđene. Smatram da nisu dovoljne - rekao je Tiodorović.

Situacija je trenutno veoma loša, bolnički kapaciteti popunjeni su skoro do poslednjeg mesta, snage su gotovo na izmaku i zato će, prema rečima stručnjaka, ova nedelja biti izuzetno važna za dalji tok događaja.

- Važno je šta će se dešavati u sledećoj nedelji, a istovremeno u utorak imamo novi sastanak - kaže Kon.

Nakon utorka znaćemo šta nas čeka dalje, medicinski deo krizbog štaba navodi da je za uvođenje strožih mera, ali ne i za policijski čas.

- Najvažnije je da se shvati da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da bude otvoreno samo za namirnice, apoteke i za gorivo, a da sve bude zatvoreno tokom vikenda. Nikada posebno nismo naglašavali policijski sat - istakao je doktor Kon.

Povodom prelaska srednjoškolaca na onlajn nastavu iduće sedmice, Kon je rekao da je nadzorni sistem u školama solidan, ali da iskustva iz inostranatsva pokazuju da se kovid-19 prenosi sada i među mlađima, i u ovoj novoj varijanti britanskog soja, kao i južnoafričkog i juznzoameričkog.

- Za sada mi već imamo britanski soj. Vrlo je verovatno da on upravo dominira u školama - kaže Kon.

Navodi da je ta mera proaktivna i preventivna, jer su, kaže, srednjoškolci najviše u kontaktu, a da je istovremeno primećeno da najviše ne koriste zaštitne maske.

Prelazak na onlajn nastavu iduće sedmice, kaže Kon, praktično će značiti povezane dve nedelje onlajn nastave, budući da se ona kombinuje sa odlaskom učenika u školu na nedeljnom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)