KONSULTANT UNICEF: Sve više građana veruje u vakcinu, ubrzati imunizaciju

Tanjug

01. 03. 2021. u 14:58

КОНСУЛТАНТ УНИЦЕФ: Све више грађана верује у вакцину, убрзати имунизацију

Foto: Printskrin

U SRBIJI je oko sedam odsto stanovništva primilo dve doze vakcine protiv virusa korona, a konsultant UNICEF-a za imunizaciju Dragoslav Popović smatra da se tempo imunizacije može ubrzati s obzirom na snabdevenost vakcinama.

Popović kaže da je Srbija na dobrom putu u sprovođenu imunizacije i izražava nadu da, ukoliko se poveća broj vakcinisanih na dnevnom nivou, do kraja septembra može poboljšati epidemiološka situacija da se, kako kaže, koliko-toliko relaksiramo.

"Mi još nismo stigli do 10 odsto vakcinisanih, oko 7-8 odsto je primilo dve doze, jesmo na dobrom putu, ali potrajaće dok se ne postigne kolektivni imunitet.", rekao je Popović za K1 televiziju i naglasio da se paralelno sa vakcinacijom treba pridržavato mera prevencije.

On je kazao da se značajno povećao broj građana koji imaju poverenja u vakcinu protiv korone i da oko 40 odsto podržava kolektivnu imunizaciju, dok je pre pola godine četvrtina stanovništva bila za vakcinaciju.

"To je verovatno rezultat toga da su ljudi videli da se mnogi u njihovom okruženju vakcinišu i da im se ništa loše ne dešava", rekao je Popović.

Kako kaže, među onima koji su neodlučni kada je reč o vakcinaciji su mladi koji su, primećuje Popović, oportunistički orijentisani i vakcinisali bi se ako to bude uslov za putovanja.

"S druge strane su on koji su pod uticajem raznih teorija o imuinitetui, probiticima.

A najvažnije je da veruju svom lekaru, jer ako kroz zdravstvene radnike uspemo da pošaljemo poruku o vakcinaciji, možemo se nadati uspehu", smatra Popović.

Upitan da li vakcinisana osoba može da prenosi virus, Popović je kazao da je to jedno od pitanja na koje se traži odgovor i da se sprovode istraživanja sa svim vakcinama koje su u upotrebi.

"Za Fajzer je izašla prva studija o tome, ali još je rano da se govori da bilo koja vakcina to omogućava", kazao je Popović.

Govoreći o novim sojevima korone, kaže da je prirodno da se pojave mutacije jednog virusa , kao i da dosadašnja saznanja pokazuju da novi sojevi nisu mnogo izmenjeni u odnosu na originalni virus i da su vakcine efikasne i protiv tih sojeva.

Komentarišući mogućnost uvođenja kovid pasoša, Popović je rekao da je to "politička priča" i podsetio da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) protiv njihovog uvođenja jer u većem delu sveta vakcinacija protiv korona virusa još uvek nije počela.

"Mnogi neće imati pristup vakcinama ili će odbijati da se vakciniše, tako da bi se tim pasošima diskriminisao ogroman broj ljudi. Uvođenje pasoša treba da bude predmet diskusije, ali nadam se da do toga neće doći", kazao je Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)