BIVŠI GRČKI PREMIJER BESAN NA DORU BAKOJANI ZBOG KOSOVA: Ona ne predstavlja Grčku, bolje nek se bavi turskom invazijom na Kipar

Tanjug

26. 04. 2024. u 22:36

BIVŠI grčki premijer Antonis Samaras oštro je danas kritikovao izvestiteljku za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Dore Bakojani, ističući da njen izveštaj o tzv. Kosovu ne predstavlja Grčku, kao ni kulturu i tradiciju te zemlje.

БИВШИ ГРЧКИ ПРЕМИЈЕР БЕСАН НА ДОРУ БАКОЈАНИ ЗБОГ КОСОВА: Она не представља Грчку, боље нек се бави турском инвазијом на Кипар

Foto: AP

- Nečuvene stvari koje su se nedavno desile vezano za Kosovo ne predstavljaju Grčku i helenizam - rekao je Samaras.

On je dodao da bi Grčka pre trebalo da se bavi obeležavanjem 50. godišnjice turske invazije na Kipar, umesto, kako je rekao, ''uvlačenjem helenizma u opasne puteve, kao sa rezolucijom o Kosovu''.

Prema njegovim rečima, Grčka bi trebalo da se bavi internalizacijom pitanja ''kiparske tragedije''.

Tovima prenosi da se Bakojani nakon predstavljanja svog izveštaja o tzv. Kosovu suočila sa nizom kritika, čak i napada grčkih političara, i dodaje da su se kabineti premijera Kirijakosa Micotakisa i ministra spoljnih poslova Jorgosa Gerapetrita jasno ogradili od njenog izveštaja.

Bakojani je za grčke medije izjavila da za Kipar nije stvoren presedan usvajanjem njene preporuke u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o tzv. Kosovu, uz ocenu da Kipar i tzv.

Kosovo dva različita pitanja i da se ni na koji način ne mogu povezivati. Gerapetrit je ranije ove sedmice poručio da će se Grčka uzdržati od glasanja u Komitetu ministara Parlamentarne skupštine Saveta Evrope sledećeg meseca i da neće podržati zahtev za pristupanje tzv. Kosova toj organizaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)