I JURONJUZ HVALI NAŠU ZEMLJU: Srbija jedina u Evropi gde građani biraju vakcinu

Tanjug

24. 02. 2021. u 17:48

И ЈУРОЊУЗ ХВАЛИ НАШУ ЗЕМЉУ: Србија једина у Европи где грађани бирају вакцину

Foto: Printskrin

EVROPSKA televizijska mreža Juronjuz navodi danas da Srbija prednjači u odnosu na Evropsku uniju u vakcinaciji građana protiv korona virusa i ističe da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj građani mogu slobodno da izaberu koju vakcinu žele da prime.

Oko petine građana Srbije, tačnije 1,4 miliona od sedam miliona stanovnika, primilo je bar jednu dozu vakcine, a oko 500.000 i drugu dozu, ukazuje Juronjuz.

Ova TV mreža u tekstu objavljenom na svom sajtu primećuje da su u Srbiji odobrene četiri vakcine protiv korona virusa, koje su razvile kompanije Fajzer i Biontek, AstraZeneka zajedno sa Univerzitetom u Oksfordu, kineski Sinofarm i ruski "Sputnjik V".

Juronjuz podseća da poslednje dve, kineska i ruska vakcina, još nisu odobrene za upotrebu u Evropskoj uniji, čija bi Srbija želela da bude članica, ali napominje da je stav Vlade Srbije da vakcine ne treba gledati kao geopolitičko, već zdravstveno pitanje.

- Kao rezultat, ljudi mogu da biraju bilo koju od četiri vakcine. Oni, takođe, mogu navesti da nemaju preferencije, u nadi da će se brže vakcinisati - zaključuje Juronjuz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dragoslav

24.02.2021. 19:40

12 januara sam se prijavio za Rusku vakcinu čekam da me pozovu. 9 februara preko kol centra za Kinesku. Nije bitno koja važno je da je dobijem.