KOVID-BOLNICE U PRIPRAVNOSTI: Lekari zabrinuti, očekuje se da brojevi budu još veći zbog kršenja mera

V. C. SPASOJEVIĆ

19. 02. 2021. u 08:00

ZBOG punih skijališta i nelegalnih žurki, u Srbiji se očekuje povećanje broja zaraženih virusom korona narednih dana. Zbog toga je izdat nalog da se u kovid-bolnicama u Batajnici i Kruševcu povećaju kapaciteti.

КОВИД-БОЛНИЦЕ У ПРИПРАВНОСТИ: Лекари забринути, очекује се да бројеви буду још већи због кршења мера

Centri u Kruševcu i Batajnici povećavaju kapacitete

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je pogoršanje situacije evidentno, mada se ne očekuje "decembarski scenario", kada je u bolnicama bilo 9.000 ljudi.

- Puna skijališta, ali i žurke prethodnih dana, sigurno će doći na naplatu - istakao je Đerlek, i dodao da su se građani previše opustili, posebno zbog masovne vakcinacije koja je u toku, zaboravljajući da se na imunitet i pored vakcine, čeka oko 40 dana, a prva doza ne znači da je neko odmah zaštićen. - Korona neće da se uplaši i pobegne, neće je rešiti ni vakcina, već moramo da je rešimo mi sami tako što ćemo biti kolektivno odgovorni.

Đerlek je dodao i da ponedeljkom redovno stiže kontingent "Fajzerovih" vakcina, a da se očekuje i 125.000 doza "Astra Zenekinih" do kraja februara. Prema rečima ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, u nedelju za Srbiju iz Rusije kreće novih 50.000 vakcina "sputnjik V".

- Osobe koje su primile dve doze vakcine i razvile imuni odgovor, u kontaktu sa virusom neće se razboleti, ali mogu da prenose virus - izjavila je epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević. - Izvesno je da će u respiratornom traktu, nosu, ustima, određeno vreme nakon infekcije osoba nositi virus i da može da ga prenosi.

Zbog toga je važno, kako je naglasila, da se nosi maska i posle vakcinacije, da bismo zaštitili druge. Takođe je istakla da Srbija ima razlog za optimizam jer vakcinacija ide dobro, ali virus stalno upozorava da je tu, a broj novozaraženih na dnevnom nivou je oko 2.500.

Uprkos najavama da bi virus ponovo mogao da eskalira, Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa" je od 15. februara u nekovid režimu rada, što ne znači da će tako i ostati ukoliko se situacija pogorša. Zasada, on prima hitne slučaje, a direktorka Marija Zdravković tvrdi da nijedan pacijent nije na čekanju.

- Na preglede pozivamo one koji su zakazani i bolnica je spremna za hitne preglede. Najveći broj pacijenata je na kardiologiji i hirurgiji - kaže Zdravkovićeva.

U KBC "Bežanijska kosa" postoji odeljenje izolacije, na kom su smešteni pacijenti sumnjivi na kovid i vodi se računa da korona ne uđe ponovo u tu zdravstvenu ustanovu. Zdravkovićeva je dodala i da je najveći broj zaposlenih vakcinisan, kao i da je njihov odziv za vakcinaciju veliki.

MEĐU STUDENTIMA MALO POZITIVNIH

OD 6.500 akademaca u beogradskim studentskim domovima, koronom je zaraženo dvoje i oni su zbrinuti u stacionaru Studentske poliklinike, rekao je za Tanjug direktor Studentskog centra Beograd Goran Minić. On je dodao da u privremenoj kovid-bolnici, u hostelu doma "Lola" trenutno nema zaraženih studenata. U Studentskoj poliklinici u Beogradu kažu da poslednjih dana imaju nešto veći broj pregleda u kovid-ambulanti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna