POMETNjA MEĐU PRODAVCIMA ZBOG NOVIH MERA: Zašto radnje van tržnih centara rade do 21 sat? Evo objašnjenja

J. D.

26. 11. 2020. u 09:27

ПОМЕТЊА МЕЂУ ПРОДАВЦИМА ЗБОГ НОВИХ МЕРА: Зашто радње ван тржних центара раде до 21 сат? Ево објашњења

Tržni centri prazne se ranije nego pre / Foto Tanjug

NOVA pravila o radnom vremenu koja su na snazi od utorka izazvala su veliku pometnju među prodavcima u trgovinskim objektima van tržnih centara i zanatlijama.

Mnogi su vođeni novim pravilima svoje prodavnice zatvarali u 18 časova. Međutim, na osnovu Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti nove odluke o radnom vremenu do 18 časova odnose se samo na ugostiteljske objekate, tržne centre i kladionice.

Novim pravilima nisu uključene prodavnice koje se ne nalaze u okviru velikih šoping-molova i kiosci, kojima se preporučuje rad do 21 sat. Do ovog vremena kupce mogu da primaju čak i šoping-centri u kojima se u lokale ulazi spolja, a ne iz centralne zgrade. Ove mere ne obuhvataju ugostiteljske objekte koji dostavljaju hranu, pekare koje imaju šaltere za prodaju, kao ni teretane.

- Sve radnje koje se ne nalaze u tržnim centrima, poput butika u Knez Mihailovoj ulici ili u Bulevaru kralja Aleksandra, frizera u naselju, ali i mnogobrojnih zanatlija, moći će da rade kao i po prethodnoj odluci do 21 sat - objašnjava, za "Novosti", Darko Glavaš, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima Grada Beograda. - Svi oni objekti gde je fizički moguće ograničiti broj osoba unutar objekta sa obaveznim nošenjem zaštitnih maski mogu da rade do 21 sat.

Naš sagovornik dodaje i da supermarketi koji se nalaze u sklopu tržnih centara mogu da obavljaju svoju delatnost samo ako imaju odvojen ulaz u svoj objekat, odnosno, ulaz kojim se direktno ulazi u supermarket, bez lutanja kroz tržni centar. U suprotnom svi oni koji ne mogu to da omoguće vrata za kupce moraju da zatvore u 18 časova.

Za pozorišta i bioskope, tačnije ustanove kulture takođe važi režim rada do 18 časova, što znači da poslednja projekcija ili predstava mora da se završi do tog vremena.

PUMPE I APOTEKE

SHODNO ranijoj odluci kriznog štaba, i posle 21 čas moći će da rade apoteke, ali i benzinske pumpe isključivo samo za prodaju goriva, kao i ugostiteljski objekti koji rade dostavu hrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)