MALI, A STARI DUGOVI BIĆE OTPISANI? Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević o inicijativi za izmenu Zakona o izvršenju

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

14. 11. 2020. u 11:00

POSLE gužve koju je izazvao povećan priliv prinudne naplate starih dugova, nekih već zašlih i u treću deceniju, koje su sudovi ustupili izvršiteljima, predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević potvrdio je da se radi na predlogu novih izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO). On kaže da će pravosuđe sugerisati otpis starih dugova malih iznosa.

МАЛИ, А СТАРИ ДУГОВИ БИЋЕ ОТПИСАНИ? Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић о иницијативи за измену Закона о извршењу

Dragomir Milojević

- Ni prema stavu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu nije povređeno nečije pravo na imovinu ukoliko dug ne premašuje 10 evra - objašnjava Milojević. - Mi imamo dosta komunalnih dugova manjih od 10 evra, koji su posle deceniju ili dve stigli na naplatu sa ogromnim kamatama. Predložićemo da oni budu otpisani, a na skupštini je da li će taj predlog prihvatiti.

Početkom godine na snagu su stupile izmene ZIO po kojima se svi stari izvršni predmeti ustupaju izvršiteljima. Među njima je najviše onih na osnovu verodostojne isprave, odnosno komunalnih dugova, ali i neplaćenih TV pretplata, privatnih potraživanja, dugovanja bankama koje su u međuvremenu otišle u stečaj. Inicijalno, predmeta koji su stariji od tri godine u januaru je bilo oko milion širom Srbije.

- Pre dve-tri godine pokrenuli smo inicijativu sa Delegacijom EU da se ovi predmeti reše i rastereti sudstvo, a zakon kaže da se prebacuju izvršiteljima. EU nam je obezbedila pomoć u ljudima koji su pomogli da se predmeti pregledaju i klasifikuju, mnogi od njih nisu imali ni omote. Za mnoge su urađene obustave. U Srbiji je izvršiteljima do sada prebačeno oko 90 odsto predmeta, ali je u Beogradu taj procenat mali, svega 10-15 odsto - kaže Milojević.

Poslednjeg dana juna, kako otkriva, ostalo je još oko 460.000 slučajeva za prosleđivanje, od kojih 90 odsto upravo u glavnom gradu. Milojević veruje da neće svih 460.000 stići dužnicima na prinudnu naplatu, jer i dalje u prestonici ima nepregledanih fascikli, nekompletnih predmeta, umrlih dužnika... I dalje ima poverilaca koji se blagovremeno nisu opredelili da li žele da im dug naplati sud ili izvršitelj, pa samim tim je njihovo izvršenje obustavljeno.

Komunalni dugovi, koji inače zastarevaju za godinu dana, ostali su na snazi jer su izvršni poverioci redovno, godišnje, podnosili predloge za izvršenje. Mnogi su sada, ipak, odustali.

- Imali smo razgovore oko obustave komunalnih dugova malog iznosa, i znam da su neka preduzeća, poput "Parking servisa" ili "Infostana" od mnogih izvršenja odustala. Ali, mnogi nisu. Imam saznanja da su izvršiteljima slati čak i završeni predmeti, tako da je i to povećalo njihov broj - kaže Milojević.

Oni čija dugovanja nisu obustavljena moraće, osim glavnice, da plate i troškove postupka, kao i zakonsku zateznu kamatu. Naknade za izvršitelje su u ovim slučajevima male, svega 25 odsto od tarife, ali su kamate astronomske, pa za inicijalni dug 1.000 - 5.000 dinara sada može da stigne rešenje na 20.000 - 50.000 s kamatom.

MORALO JEDNOM DA SE "PRESEČE"

NA pitanje da li su sudovi zaista rešili problem sa preopterećenošću starim izvršnim predmetima ako počnu da "pljušte" tužbe zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku ili nezakonito postupanje, Milojević odgovara: - Biće verovatno problema, ali to je jednom, bez obzira na cenu, moralo da se preseče. Ti predmeti nisu ni otvarani dok nismo pokrenuli akciju da ih raščistimo, a ko je kriv, teško

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!