KORONA ŽESTOKO OŠTEĆUJE PLUĆA: Upozorenje dr Violete Mihajlović Vučinić

B. RADIVOJEVIĆ

04. 11. 2020. u 12:46

Iako je plan bio da se u ovom talasu što više kapaciteta u zdravstvu čuva za nekovid pacijente, to izgleda neće dugo biti održivo.

КОРОНА ЖЕСТОКО ОШТЕЋУЈЕ ПЛУЋА: Упозорење др Виолете Михајловић Вучинић

Foto P. Mitić

- Bez sumnje, ovaj talas nas je oborio s nogu - kaže profesor dr Violeta Mihailović Vučinić, direktor Klinike za pulmologiju KCS. - Ovoga puta nismo u kovid-režimu, ali se bavimo dijagnostikom i terapijom svih ostalih pulmoloških bolesnika, koje smo prihvatili i iz drugih bolnica.

Profesorka Violeta Mihailović Vučinić, zabrinuta je ne samo zbog velikog broja akutno obolelih od kovida i sve teže kliničke slike, nego i zbog promena koje uočava kod pacijenata koji su u prvom i drugom talasu lečeni od ove zaraze:

- Skener pokazuje bela pluća, pneumoniju koja može i da prođe u prvom aktu lečenja, ali virus će ostaviti žestoke posledice u smislu promena po plućima. To smo imali prilike da vidimo na osnovu praćenja obolelih u prvom talasu. To su pacijenti oštećene plućne funkcije. I kada nema simptoma i kada pacijent samo kašlje, pokaže se pneumonija. Obavezno bolesnike sa pneumonijom moramo hospitalizovati. Svako sa febrilnim stanjem i sumnjom na kovid treba da snimi pluća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024