DA LI ĆEMO NA MORE SLEDEĆE LETO? Evo šta kaže SZO

Novosti online

15. 10. 2020. u 19:03

ДА ЛИ ЋЕМО НА МОРЕ СЛЕДЕЋЕ ЛЕТО? Ево шта каже СЗО

Foto: Depositphotos

"DA izdržimo još ovaj treći talas kovida-19, pa da se vratimo normalnom životu", "Vakcine možemo da očekujemo do kraja godine", "Do sredine sledeće godine biraćemo koju vakcinu hoćemo".

Sve ove, ispostaviće se preterano optimističke prognoze, u samo par minuta kao kulu od karata srušila je glavni naučnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Sumja Svaminatan izjavom "da je brza i masovna vakcinacija protiv korona virusa malo verovatna"!

Ona je rekla da "prvo treba da budu vakcinisani zdravstveni radnici, ali čak i kod njih treba da bude određeno ko je u najvećem riziku, a da su zatim na redu za vakcinu starije osobe".

- Zdrava mlada osoba možda će morati da sačeka do 2022. godine - rekla je Svaminatan.

Dakle, povratak u neke normalne tokove, kada će velika većina stanovništva biti vakcinisana, odnosno korona bila stavljena pod kontrolu, ne možemo da očekujemo još najmanje godinu dana, a možda i nešto duže!

Ali, šta bi to moglo da znači za naš uobičajeni život? Pa, na primer, da će đaci i studenti ovu i sledeću školsku godinu više pohađati onlajn nego u klupama, da će i tokom 2021. granice mnogih zemalja biti zatvorene, kako za turiste tako i za pečalbare, da će raznorazne mere i zabrane još dugo biti na snazi...

Mnogi već mesecima prave planove za letovanje u Grčkoj naredne godine, alo ako se ponovi situacija od minule letnje sezone, o Halkidikiju, Tasosu, Lefkadi i drugim omiljenim destinacijama moći ćemo samo da sanjamo. Pošto nema sumnje da bi Grci kao uslov za ulazak u zemlju mogli umesto PCR testa da traže potvrdu o vakcinaciji.

Konačno, ako izostane masovna vakcinacija tokom 2021. godine to će osetiti i ekonomija, kako naša, tako i drugih zemalja.

U više navrata su i političari i ekonomisti isticali da bi "novo zatvaranje bilo pogubno po našu ekonomiju". A posebno bi to, baš kao širom sveta, osetili turistička i avio-industrija..

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)