LEKOVIMA I METASTAZE DRŽIMO POD KONTROLOM: Dr Zoran DŽamić o lečenju urogenitalnih malignih tumora, MLAĐI MUŠKARCI posebno u RIZIKU!

"Doktor u kući" - I. Kovačić

10. 10. 2020. u 17:30

MEĐU muškarcima obolelim od raka, karcinom prostate je, prema statistici za poslednje dve godine - najfatalniji.

ЛЕКОВИМА И МЕТАСТАЗЕ ДРЖИМО ПОД КОНТРОЛОМ: Др Зоран Џамић о лечењу урогениталних малигних тумора, МЛАЂИ МУШКАРЦИ посебно у РИЗИКУ!

Foto: N. Skenderija

Srećom, novi lekovi ovu bolest mogu da drže pod kontrolom čak i kada se otkrije u metastatskoj fazi. Sa tom terapijom veliki broj pacijenata može da živi kvalitetno, i gotovo čitavu deceniju duže nego oni kojima ovakvi lekovi nisu dostupni, ili na njih ne reaguju.

Profesor dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije, kaže da se u ovoj ustanovi savremenim lekovima od metastazirajućeg karcinoma prostate leči nekoliko stotina pacijenata:

- Zahvaljujućim ovim, može se reći epohalnim lekovima, možemo da pokušamo da lečimo metastaze gde god se one nalaze. Kod određenog broja pacijenata, nažalost, i ova terapija ostaje bez odgovora. Ali kod onih kod kojih ima efekta, bolest se može kontrolisati kao i bilo koje drugo hronično oboljenje.

Najbolji rezultati postižu se kod pacijenata sa karcinomom testisa, a ubedljivo najlošiji u slučaju tumora mokraćne bešike

* Šta je sa ostalim urogenitalnim tumorima, ima li i za njih ovakvih medikamenata?

- Ima za karcinom bubrežnog parenhima. Ti lekovi su kod nas u upotrebi već osam godina. Pomoću njih je do sada lečeno oko 900 obolelih. Inače, karcinom bubrežnog parenhima ima vrlo visok maligni potencijal. Pacijenti oboleli od njega su pre nekoliko decenija umirali za tri do šest meseci od postavljanja dijagnoze. Sada je drugačije, jer i ovaj karcinom, i kada metastazira, može da se kontroliše lekovima, i da kvalitetno produži život obolelom za pet do sedam godina.

Foto: N. Skenderija

* Koji urogenitalni tumori su najčešći?

- Učestalost malignih oboljenja u svetu, pa i kod nas je dostigla enormne razmere. Dakle, i broj urogenitalnih tumora je u porastu. Ova patologija nekada je bila karakteristična za starije ljude, a danas pogađa sve više mlađu populaciju. Najučestaliji urogenitalni tumor je karcinom prostate, pa zatim bubrega koji se među svim tumorima nalazi na visokom sedmom mestu, zatim mokraćne bešike koji je na desetom mestu po učestalosti, a među 30 najučestalijih maligniteta je i karcinom testisa.

* Kod kojih je uspešnost lečenja najveća?

- Najviše uspeha u lečenju se postiže kod tumora testisa. Oni su najčešći kod mladih. Pre tri decenije imali smo visoku smrtnost ovih pacijenata, ali to se promenilo od devedesetih godina prošlog veka, kada su Amerikanci postavili protokole za lečenje. Sada muškarci izlečeni od raka testisa mogu da imaju i potomstvo.

Foto: N. Skenderija

* Gde su najlošiji rezultati?

- Ubedljivo najlošiji su u slučaju tumora mokraćne bešike. Zato mi u stručnim krugovima ove tumore nazivamo "siročići onkologije". Naime, tumori mokraćne bešike nisu u ekspanziji, ali mi godišnje imamo oko 3.000 ovih pacijenata. Osim hirurgije, njima ne možemo da ponudimo nijedan drugi način lečenja. Tamo gde bešika može da se odstrani to i radimo, ali ako se pojave metastaze - nemamo rešenje.

Praksa, nažalost, pokazuje da je klinička slika teža što je pacijent mlađi, a bolest progresivnija

* U kojoj meri su ovi tumori operabilni?

- Pacijenti koji nemaju metastaze već strogo lokalizovane promene vrlo lako i uspešno se leče hirurški. Međutim, vrlo često bolest se proširi, pojave se metastaze i tada hirurgija više nema nikakvu ulogu.

* Da li je istina da što je pacijent mlađi, tumor ima veći potencijal da postane zloćudan?

Foto: N. Skenderija

 

 

- Jeste. Praksa pokazuje da je klinička slika teža što je pacijent mlađi, a bolest progresivnija. Očigledno su u mlađem organizmu maligne ćelije potentnije, a s obzirom na to da se mladi ljudi slabo kontrolišu, tumori se kasno otkrivaju.

* Šta je to što bi trebalo da probudi sumnju i navede pacijenta da ode kod lekara?

- Svakako bol u slabinama, pojava krvi u mokraći i opipljiva masa u trbuhu, dok se od opštih simptoma najčešće javljaju gubitak težine, umor, povišena telesna temperatura, iscrpljenost, anemija...

Foto: N. Skenderija

POSLE 85. GODINE GOTOVO NEIZBEŽAN

KOLIKO često bi muškarci stariji od 65 godina trebalo da rade tumor test za prostatu?

- Mogu da ga rade jednom godišnje. Inače, kao odgovor na ovo pitanje bitno je da istaknem da su Amerikanci sproveli obimno istraživanje kroz veliki broj autopsija. Na osnovu njih su dokazali da je kod 95 odsto preminulih muškaraca starijih od 85 godina postojao karcinom prostate. Dakle, što je čovek stariji rizik je veći, ali neće za sve biti fatalan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)