ZVER KOJA BLJUJE VATRU: Pogledajte MODERNIZOVANI srpski tenk, koja ima DODATNU zaštitu i nivo efikasnosti! (FOTO+VIDEO)

Novosti online

03. 10. 2020. u 18:03

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas da je po broju ispravnih tenkova Srbija evropska sila.

ЗВЕР КОЈА БЉУЈЕ ВАТРУ: Погледајте МОДЕРНИЗОВАНИ српски тенк,  која има ДОДАТНУ заштиту и ниво ефикасности! (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane

On je poručio da tenkovi moraju biti modernizovani i imati odgovarajući broj posada, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Po broju ispravnih tenkova Srbija je evropska sila, ali to nije dovoljno. Tenkovi moraju biti modernizovani, da mogu da se nose sa najsavremenijim tenkovima u svojoj klasi i naravno, moramo imati odgovarajući broj posada kako bi svaki od njih bio koristan i upotrebljiv", izjavio je on pošto je u reonu Vojnog kompleksa "Pasuljanske livade" prisustvovao konstruktorskim ispitivanjima i gađanju ciljeva iz prototipa usavršenog tenka M-84 AS1.

Prototip je, prema oceni ministra Vulina, pokazao da smo na dobrom putu i da su naši konstruktori dali dobre ideje.

"Mi ćemo ulagati velike napore da svi naši tenkovi, bar najveći broj naših tenkova, bude modernizovan na takvom nivou da može da koristi i odgovarajuću municiju i tehnička rešenja i da bude u stanju da se nosi sa bilo kojim tenkom u našem okruženju. Srbija je tenkovska sila, ali to ne sme da bude samo po broju, već mora da bude i po tehničkim rešenjima i posadi", naglasio je on.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da modernizacija tog tenka i borbenog vozila pešadije trenutno predstavljaju dva najbitnija projekta modernizacije borbene tehnike Vojske Srbije za potrebe Kopnene vojske.

"Najveći broj tipova novog i modernizovanog naoružanja, koji se tiče povećanja sposobnosti naših pešadijskih i artiljerijskih jedinica, u smislu razvoja već je završen. Sada se u naoružanje upravo uvode nulte serije, što će reći da se ide u početno opremanje jedinica, čime se završava prva faza zanavljanja naoružanja Vojske Srbije", rekao je on.

Dodao je da su konstruktorska ispitivanja modernizovanog tenka M-84 AS1 veoma obiman poduhvat koji podrazumeva veliki broj modernizovanih i dodatih podsistema na tenk.

NJihova je namena povećanje nivoa zaštite tenka protiv najsavremenijih tipova protivoklopnog naoružanja, kao i povećanje situacione svesnosti posade i opremljenosti komandira tenka.

"Osim komandno-informacionog sistema i odgovarajućih komunikacionih i računarskih sistema, tenk je opremljen i novom daljinski upravljanom borbenom stanicom, koja mu daje potpuno novi kvalitet u borbi i pruža znatno veći nivo zaštite i borbene efikasnosti", rekao je on.

Ocenio je i da će će ova modernizacija značajno povećati sposobnosti oklopnih i mehanizovanih jedinica Vojske Srbije.

Dodao je da se paralelno radi na fazi dva, označenoj kao modernizovani tenk M-84 AS2, koja podrazumeva još nekoliko novih podsistema koji će dodatno i značajno unaprediti sposobnosti naših tenkovskih jedinica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (3)

Komentator

03.10.2020. 23:00

Aj makar 20 komada remontujte, koliko znam ovo je preko 1 milion eura po komadu. Za 212 komada tenkova, minimum 212 miliona eura. Plus koliko godinje tenkova uopste moze da se modernizuje? Plus BVP se modernizuje isto 300+ komada. To sve treba ali....oporezuj tajkune i daj u vojsku!

ludi milojko

04.10.2020. 23:18

sve to lepo, medjutim zivimo u 21. veku a nismo u 40tim i 50tim proslog veka. drnovi to uniste za par minuta kao sto se da videti na kavkazu.