MOGUĆE RIGOROZNIJE MERE I PONOVO KARANTIN: Doktor Tiodorović objasnio šta će se promeniti od petka u Srbiji

Novosti onlajn

14. 09. 2020. u 21:05

EPIDEMIOLOG dr Branislav Tiodorović objasnio je još jednom šta podrazumevaju nove mere koje su na snazi od sledećeg petka, a važe za povratnike sa letovanja iz zemalja regiona.

МОГУЋЕ РИГОРОЗНИЈЕ МЕРЕ И ПОНОВО КАРАНТИН: Доктор Тиодоровић објаснио шта ће се променити од петка у Србији

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Nalazimo se u situaciji za koju ne možemo da kažemo da je povoljna, jer se sve može promeniti preko noći. Situacija u Crnog Gori je zabrinjavajuća, ona se nalazi na visokom trećem mestu po riziku od zaraze - izjavio je Tiodorović RTS i dodao da je većina naših građana ipak odlučuila, uprokos preporukama da letuje u "rizičnim" zemljama - Crnoj Gori, Hrvatskoj, Albaniji...

Objasnio je kako će izgledati ova nova mera.

- Znamo šta treba, Batut je zadužen da napravi uputstvo, domovi zdravlja i kovid ambulante će dobiti jasno uputstvo. Ljude koji dolaze sa zaraženih područja ćemo ih upućivati u kovid ambulante i određene ustanove - kaže epidemiolpog i dodaje da je reč o velikom broju naših sugrađana.

- Nije to malli broj ljudi, između 50 i 70 hiljada samo je boravilo u Crnoj Gori, tako da možemo da očekujemo da imamo malo zagušenje, ali zavodi su spremni da se prihvate obaveze. Kao i ranije, postoji crvena zona za one sa tegobama i žuta za one koji su bili na određenom rizičnom mestu gde ima povećan broj obolelih, a koji nemaju tegobe.

- Svako će dobiti uputstvo i apel da se javi u roku od 24 sata tamo gde boravi i da obeća da će da se jave u kovid ambulantu i gde će se sprovesti neohodna procedura. Ko gledamo ukupno sve zemlje u kojima su naši ljudi boravili, biće više od 100 hiljada ljudi. Ali, ako postoji savest... Polažemo nade u ličnu odgovornost i svest o situaciji. Ako dođe do pogoršanja u tim zemljama ići ćemo na izraženije mere sa primenom pravog zdravstvenog nadzora koje podrazumevaju i karantin - zaključuje Tiodorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)