PRIMIO BIH I KINESKU I RUSKU VAKCINU: Čuveni epidemiolog Radmilo Petrović spreman da zavrne rukav

B. RADIVOJEVIĆ

08. 09. 2020. u 08:35

NI činjenica da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar demantovao Rojtersovu vest da je Srbija pristala da se ovde testira kineska vakcine protiv virusa korona, nije, izgleda, umirila sve građane.

ПРИМИО БИХ И КИНЕСКУ И РУСКУ ВАКЦИНУ: Чувени епидемиолог Радмило Петровић спреман да заврне рукав

Foto Tanjug/ AP

Grupa onih koji se inače protive obaveznoj vakcinaciji iskoristila je to kao povod da se sa transparentima "Decu vam ne damo", ali uglavnom bez maski, juče okupi ispred "Batuta". Iako su skup organizovali antivakcinaši, i to dodatno može da zbuni "običnog" čoveka i dovede do toga da se u strahu od neke "prisilne" imunizacije, i to novom, nedovoljno ispitanom vakcinom, razvijaju nove teorije zavere.

Taj "običan" čovek je, od decembra kada je prijavljena epidemija kovida 19 u Kini, već i previše "bombardovan" protivrečnim informacijama, i iz SZO i od stručnjaka pojedinačno. Logično je da se sad pita zašto se Srbija, uz Pakistan i još dve države, uopšte pominje kao država koja se pridružila spisku onih u kojima će Kineska nacionalna biotehnička grupacija (CNBG) da testira vakcine, ako to i nije tačno.

- Mi smo krenuli u razgovore i pregovore, ali nismo došli do te faze, jer nisu ispunjeni uslovi da bi se vakcina testirala u Srbiji - rekao je Lončar. - Ako se ispune ti uslovi i dođe do faze testiranja, obavestićemo građane.

Ta procena je zapravo na Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), koja po istim kriterijumima kao pre izdavanja dozvole za puštanje u promet na našem tržištu, proverava i ispunjenost kriterijuma za testiranje nekog leka ili vakcine. Ako ALIMS izda sertifikat, onda se za treću fazu testiranja traže dobrovoljci koji pre potpisivanja saglasnosti budu informisani o svim postupcima i mogućim neželjenim efektima.

ZAKLjUČCI POSLE TREĆE FAZE

TEK posle treće faze testiranja može da se zna koliko nova vakcina zapravo štiti.

- Trebalo bi da se vakciniše bar 70.000-80.000 ljudi da bi se izvodili zaključci - kaže dr Petrović. - Nijedna vakcina ne štiti 100 odsto, pa neće ni ova. Vakcina protiv sezonskog gripa je u početku davala zaštitu 64 odsto. Svaka vakcina se vremenom usavršava, postaje efikasnija i sa manje neželjenih reakcija.

Iako bi mnogi zazirali da zavrnu rukav, primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog koji je veći deo karijere, u Institutu "Torlak", bio upućen u proizvodnju cepiva, kaže da bi bez razmišljanja učestvovao u testiranju nove vakcine:

- Primio bih bilo koju: kinesku, rusku, onu sa Oksforda, samo da štiti, jer su moguće neželjene reakcije na vakcinu neuporedivo slabije od onoga što u telu izaziva virus korona - kaže dr Petrović, za "Novosti".

Dr Radmilo Petrović, Foto: Printskrin RTS

To što Kina svoju vakcinu protiv korone hoće da testira u drugim zemljama, za "običnog" čoveka je - sumnjivo, a za dr Petrovića - potpuno razumljivo:

- Kinezi odavno nemaju virus korona u značajnoj cirkulaciji, a vakcina ne može da se testira tamo gde virus nije aktivan i zato traže druge zemlje - objašnjava dr Petrović. - U ovoj trećoj fazi ispituje se efikasnost vakcine.

SAMO 36 POZITIVNIH za 24 sata

ZA poslednja 24 sata testirani su uzorci 6.198 osoba, od kojih je 36 pozitivnih, a od posledica kovida preminula je još jedna osoba. Na respiratorima je trenutno 33 pacijenata. Epidemiolozi već upozoravaju da se pad broja zaraženih neće još dugo održati i da bi već za dve nedelje moglo da dođe do novog porasta broja obolelih.

To se radi tako što se formiraju dve grupe dobrovoljaca, jednima se daje vakcina, a drugima placebo, i niko ne zna da li je primio vakcinu ili "zaštitu" bez glavnog antigena. Posle mesec dana, kako objašnjava dr Petrović, uzima se krv dobrovoljcima iz obe grupe i ispituje prisustvo antiteta. Nekoliko meseci kasnije proverava se koliko je koronom inficirano onih koji su vakcinisani, a koliko onih koji su primili placebo.

Protest Antivakcinaši nezadovoljni iako nije dogovoreno testiranje kineske vakcine kod nas, FOTO: Ata images

- Naš narod ne treba da se plaši vakcine, ako dođemo u situaciju da se ona testira u Srbiji - kaže dr Petrović. - U malom broju slučajeva dva-tri dana od vakcinacije može da se javi lokalno crvenilo ili blago povišena temperatura koja traje nekoliko sati. Ozbiljnije neželjene pojave usled bilo koje vakcine su retke, jedan slučaj na milion vakcinisanih.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024