NOVE BESPILOTNE LETELICE VOJSKE SRBIJE: Nabavljeno šest dronova naoružanih laserski navođenim bombama

Novosti online

05. 08. 2020. u 18:09

НОВЕ БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Набављено шест дронова наоружаних ласерски навођеним бомбама

Foto: MO Srbije

RATNO vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana odnedavno je ojačano nabavkom šest bespilotnih letelica, odnosno daljinsko pilotiranih vazduhoplova CH-92A i laserski vođenim avio-bombama iz Narodne Republike Kine.

Nabavkom novih letelica Vojska Srbije postala je prvi korisnik takvih vazduhoplova u regionu i značajno unapredila svoje sposobnosti izviđanja i dejstava iz vazdušnog prostora.

Multifunkcionalnost novih daljinski pilotiranih vazduhoplova Vojske Srbije ogleda se u mogućnosti njihovog korišćenja za realizaciju širokog spektra zadataka poput izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanja koordinata uočenih ciljeva na zemlji, njihovog automatskog praćenja i napada ciljeva na zemlji laserski vođenim avio-bombama, obaveštajne priprema bojišta, korekcije artiljerijske vatre, procene efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije (bombi i raketa).

Laserski vođenim avio-bombama može se dejstvovati po lako oklopljenim vozilima i utvrđenim objektima.

Foto: MO Srbije

U vremenu kada je savremena bojišta nemoguće zamisliti bez aktivne upotrebe besposadnih platformi, kako na kopnu, tako u vazduhu i vodi, nabavka nove klase vazduhoplova Vojsci Srbije donosi i nove mogućnosti razvoja.

Foto: MO Srbije

Za Vojsku Srbije, podjednako značajna kao i nabavka daljinski pilotiranih vazduhoplova CH-92A je i saradnja sa kineskim stručnjacima u domenu razvoja i proizvodnje domaće taktičke naoružane bespilotne letelice srednjeg doleta – Pegaz, kao i transfer tehnologija koje bi stručnjacima Vojnotehničkog instituta omogućile samostalno projektovanje i razvoj bespilotnih letelica slične klase.

Foto: MO Srbije

Opremanjem Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane daljinski pilotiranim vazduhoplovima CH-92A značajno su unapređene operativne sposobnosti ovog vida vojske koji nikad nije bio snažniji.

Foto: MO Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

deda

05.08.2020. 21:42

Samo napred pa da vidimo da li ce se ponovo usuditi agresori da nas napadnu.Bili su jaki kada su znali da nemamo cime da se branimo.To je bilo cisto izivljavanje fasista.

Sale

06.08.2020. 07:44

Nama je najglavnije da osiguramo svoje nebo. Naši glavni neprijatelji, a svi znamo ko je to, nikada ne šalju svoju kopnenu vojsku dokle god ne osiguraju vazdušnu kontrolu.

Alf

06.08.2020. 12:52

@Milos - Производимо, али имамо проблем са квалитетним дата линком. На том пољу је Кина далеко одмакла и раме уз раме је са САД. Набавка ових летелица је у великој мери мотивисана жељом да се проблем поузданог дата линка реши.