SUKOB EPIDEMIOLOGA SE NASTAVLjA: Dr Kisić Tepavčević odgovorila na kritike dr Zorana Radovanovića

Novosti online

subota, 01. 08. 2020. u 17:19

СУКОБ ЕПИДЕМИОЛОГА СЕ НАСТАВЉА: Др Кисић Тепавчевић одговорила на критике др Зорана Радовановића

Foto: Tanjug

SUKOBLjAVANjA među epidemiolozima ne prestaju, te je nakon dr Predraga Kona, na konstatatiju dr Zorana Radovanovića da Srbija treba da traži pomož od Svetske zdravstvene organizacije (SZO), odgovorila i dr Darija Kisić Tepavčević.

Naime, u objavi na Fejsbuku, dr Radovanović je istakao da se krizni štab više puta tokom trajanja pandemije virusa korona odlušio o preporuke SZO, te da je potrebno da se "kao razuman izlaz nameće okretanje SZO, uz molbu da nam pošalje tim eksperata".

- Ne znaju oni mnogo više od nas, ali imaju autoritet i oreol nepristrasnosti, pa bi se njihova reč prihvatila. Takav pristup pokazivao se u prošlosti delotvornim, od suzbijanja pegavca pre mnogo decenija, preko borbe protiv varione 1927, do skorašnjih sličnih poseta. I naši stručnjaci su često putovali po svetu u svojstvu eksperata, pa poziv ne treba shvatiti kao slabost, već kao međunarodnu saradnju - napisao je Radovanović.

Kao dr Kon pre nje, i dr Kisić Tepavčević je, tokom godtovanja u emisiji "Fokus" na televiziji B92, istakla da je Srbija u stalnom kontaktu sa SZO.

- Sve odluke koje je donosio i donosi Krizni štab zasnovane su na isključivo epidemiološkim pokazateljima u datom momentu i sve odluke su bile na nivou preporuka. Što se tiče iskaza profesora Radovanovića, prvo se trudite da ne slušate različite iskaze jer se trudite da radite svoj posao. Međutim, kada se to ponavlja ne možete da ne čujete i da vas ne pogodi. Ispada da su ljudi u Kriznom štabu slučajno izabrani i nemaju nikakve kompetencije. Profesor Radovanović zna kompetencije svakog člana Kriznog štaba - rekla je doktorka i dodala da je profesor Radovanović otišao u penziju kao profesor Instituta na kom ona trenutno radi.

- On je više od 30 godina van zdravstvenog sistema. Kritikovati je lako. Kritika je dobra ukoliko je produktivna, ali ovakav način iznošenja neistina i poluinformacija je nešto što negativno može da utiče na sve jer unosi jednu vrstu nepoverenja. Kada je reč o pozivu na saradnju sa SZO, to je nešto što se podrazumeva. Imamo kontinuiranu saradnju i edukaciju u oblasti pandemija sa SZO. Mnoge moje kolege i ja poslednjih četiri-pet godina imamo sve njihove diplome kada je reč o spremnosti na reagovanje upandemijskim situacijama - kaže Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da je deo rutinskog posla i aktivnosti biti u svakodnevnom kontaktu sa SZO, te da je Srbija prošle godine bila pozvana u Vašington kao primer dobrog reagovanja i dobre prakse kada je reč o epidemiji malih boginja i dodala da su i prošle nedelje održani sastanci sa direktnim predstavnicima SZO.

Kisić Tepavčević kaže da sa kancelarijom SZO u našoj zemlji imamo veoma dobru saradnju, kao i sa šefom kancelarije Ivanušom.

- Kolege iz SZO se uvek trude da nam pomognu u svim segmentima. Na početku epidemije, a pre proglašenja pandemije testovi na koronu nisu postojali, a kada su se pojavili prvi testovi, Srbija ih je dobila kao donaciju - naglašava ona.

Doktorka napominje da na početku epidemije, a pre proglašenja pandemije testovi na koronu nisu postojali a da je Srbija prve testove dobila kao donaciju.

- Na tržištu nisu bili dostupni. Od samog početka uz veliku pomoć SZO imali smo testove i posle kada su bili dostupniji trudili smo se da ih nabavimo koliko možemo - ističe Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je rekla i da se iznova ponavljaju informacije koje nisu zasnovane ni na dokazima niti istini.

- Više puta smo rekli, apsolutno svaki član Kriznog štaba donosio je odluke isključivo bazirane na aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i nismo učestvovali niti mislimo da postoji ikakvo obmanjivanje u vezi sa bilo čim. Od samog početka smo bili u medijima svakodnevno i delili sve informacije a često nismo znali odgovore na pitanja i to otvoreno kažemo. I to smo shvatili kao bitan deo našeg rada.

Pokazano je da ove mere spasavaju život i upravo nam to iskustva iz Kine to neprestano pokazuju - objasnila je doktorka, prenosi Blic.rs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

denis

01.08.2020. 18:43

Na osnovu čega Dr. Radovanović "zna sve" o ovom virusu kada niko u svetu ne zna sa sigurnošću jer je to nešto novo, inače bi ga valjda zvali iz celog sveta da im "otkrije" misteriju. Ali važnije je baviti se politikom...

dragan963

01.08.2020. 19:51

@denis - O kakvom se čoveku radi govori i činjenica da je 1972 godine kad je u Jugoslaviji izbila epidemija variola iako je bio jedan od retkih koji je vakcinisan, jer se spremao na put u Indiju, PRVI revakcinisan ali nije otišao u bolnicu da radi sa pacijentima već se nabio u gradski štab a u borbu sa epidemijom poslao mlade, neiskusne i nevakcinisane ljude.

AMatić

02.08.2020. 13:00

Poštovanje svim koji se bore sa KOVID-om 19, a ovi koji misle da su bolji a ne znaju ni šta hoće naka prekinu sa tom prljavom kampanjom protiv vrednih i požrtvovanih sručnjaka i to odmah, neka se izvine za svoje gluposti.

Drakče Tormak

02.08.2020. 16:35

Па кризном штабу не верујемо јер управо ради како им наложи СЗО, којима бар ја, не мање, но никако не верујем. Та орг.изгледа давно изгубила смернице зашта оформљена, или пак у старту за манипулисање здрављем људи у свету.

Milena

02.08.2020. 21:48

Ako je dr Radovanović onaj isti koji tvrdi da osiromašeni uranijum nije štetan za zdravlje - nema se sa njim o čemu raspravljati. Ako je, pak, slučajni imenjak dotičnog, onda mu se izvinjavam. Mada i dalje mislim da je, ne samo udobno, već i prilično bezobrazno, iz penzionerske fotelje soliti pamet ljudima u prvim borbenim redovima.