CRNA TAČKA IVANJIČKOG NASELJA: Umalo odnela život i sedmogodišnjem dečaku - Meštani mole za pomoć, nadležni bez odgovora

Novosti online

21. 07. 2020. u 21:13

MESTO Prilike, ali i celu Ivanjicu, juče je potresla vest o strašnoj saobraćajnoj nesreći u kojoj je teško povređen sedmogodišnji dečak.

ЦРНА ТАЧКА ИВАЊИЧКОГ НАСЕЉА: Умало однела живот и седмогодишњем дечаку - Мештани моле за помоћ, надлежни без одговора

Foto: Privatna arhiva

Naime, semogodišnjeg dečaka je udario kamion u trenutku kada je sa svojom sestrom izlazio iz pekare i pošao da pređe ulicu. Nesreća se dogodila u popodnevnim satima i to na pešačkom prelazu. 

Dečak je najpre hitno prebačen i ivanjički Dom zdravlja, a zatim u bolnicu i Užicu, pa u Beograd, u Klinički centar Srbije. 

Sedmogodišnji dečak zadobio je teške telesne povrede: povređeni su mu glava i grudi. 

Rođaci, komšije i prijatelji porodice povređenoh dečaka ogorčeni su zbog nesreće koja se dogodila. Ističu da je nesreća mogla biti izbegnuta i pitaju nadležne organe bog čega su ignorisane njihove brojne molbe i inicijative, i nije učinjeno ništa da se spreči ova, kao i brojne druge nereće koje su se dešavale na ovom mestu. 

Naime, stanovnici ovog ivanjičkog predgrađa su se više puta u poslednjih nekoliko godina obraćani lokalnoj samoupravi i predlagali rešenja da se pešački prelaz, koji se nalazi na veoma prometnoj saobraćajnici, nekako obezbedi - ležećim policajcima, usporivačima, merenjem brzine i slično. Ipak, reakcije nadležnih organa nije bilo, iako se u blizini nalazi i osnovna škola.  

- Ne postoji nikakvo obezbeđenje na raskrsnici. Semafor, koji je tu postavljen ne radi poslednjih 15 godina, nema ležećih policajaca, nema signalizacije, čak je i zaštitna ograda koja je bila postavljena, bahatošću vlasnika obližnjih radnji, uklonjena sa magistralnog puta, da bi kombi vozila i kamioni koji dostavljaju robu mogli lakše da priđu - kaže jedan od meštana.

Meštani ovog malog mesta se pitaju koliko još sličnih nezgoda treba da se dogodi da bi se nesto konkretno uradilo. Navode da je ova raskrsnica ranijih godina odnela nekoliko života. Svaka od ovih saobraćajnih nesreća mogla je biti sprečena. 

- Na istom tom mestu već je na isti ili sličan način ugašeno nekoliko života, među kojima je i život jedne devojčice, tada učenice obližnje osnovne škole - dodaje on.

Inicijative i pitanja roditelja, čija deca pohađaju obližnju školu, pa čak i školskog odbora, upućenih ka lokalnoj samoupravi, do danas nisu dobile odgovor.

Foto: Privatna arhiva

Sporni prelaz

- Na naš zahtev da se postave ležeći policajci i svetlosna signalizacija kako bi se stalo na put bahatim vozacima koji ovuda voze brzinama i do tri puta većim od dozvoljene, nadležni su nam odgovorili samo "da je to magistralni put" i da to "nije izvodljivo" - kaže izvor.

PROBLEM STVARA MAGISTRALNI PUT

Komandir ivanjičke policije Miloš Maričić kaže da postavljanje nove i promena postojeće saobraćajne signalizacije nije u nadležnosti policije, te da je prava adresa za ovaj problem lokalna samouprava.

- Mi sprovodimo ono što je u našoj nadležnosti. I nama bi išlo na ruku kada bi na toj deonici saobraćaj mogao da se uspori, problem je što je to magistralni put i na njemu ne mogu da budu postavljeni ležeći policajci. Kružni tok bi na tom mestu bio najefikasnije rešenje - kaže on.

Predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović kaže da bi lokalna samouprava znala šta da radi da je u pitanju opštinski put, ali pošto je u pitanju državni put od posebnog značaja oni sami ne smeju da urade ništa, kao i da su "više puta upućivali zahtev državnim organima da se problem koji postoji u naselju Prilike reši".

Navodi da će to učiniti i ovoga puta, te da će sada zahtev biti "značajniji" i "snažniji".

- Nezahvalno je da ja dajem izjavu povodom toga, u pitanju je državni put koji prolazi kroz naselje Prilike. Tačno je da i sa jedne i sa druge strane puta postoje radnje i da se u blizini nalazi osnovna škola. Opština Ivanjica i Mesna zajednica Prilike upućivala je više puta zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja, Ministarstvu saobraćaja i Putevima Srbije, da na tom delu puta postave propisanu signalizaciju - kaže Lazović.

Predsednik opštine ne želi da kometariše navode meštana:

- Ljudi će da pričaju svašta, uvek se traži krivac u nekome drugom. Ovo mora da se reši na mnogo kvalitetniji i adekvatniji način. To je nadležnost Puteva Srbije i Agencije za bezbednost saobraćaja, naše ingerencije su tu smanjene - priča Lazović.

Do konačkog rešenja ovoga problema roditeljima samo ostaje da brinu za svoju decu, naročito zbog osnovne škole koja se nalazi u blizini. 

STANjE POVREĐENOG DEČAKA

Predsednik opštine Ivanjica istakao je i da ga redovno informišu o stanju povređenog dečaka, kao i da se dečak trenutno nalazi na odeljenju Intenzivne nege Urgentnog centra::

- Juče smo organizovali transpor, pripremili smo i helikopterski prevoz, obzirom da je u pitanju povreda glave. Dečak se oporavlja na odeljenju Intenzivne nege Urgentnog centra, ima nekoliko fraktura koje su spoljašnjeg karaktera, nema hematoma i krvarenja i, s obzirom da mu je stanje stabilno, on će uskoro biti prebačen u Tiršovu na dalji oporavak - kaže Lazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024