DOKTOR KON OTKRIVA: Koja vakcina je najefikasnija protiv virusa korona i koliko dugo traje zaštita?

Novosti online

20. 07. 2020. u 19:54

EPIDEMIOLOG Predrag Kon rekao je da ćemo zbog strogih normi u Srbiji na vakcinu protiv korona virusa mogli da sačekamo još pola godine kada se završi četvrta faza ispitivanja.

ДОКТОР КОН ОТКРИВА: Која вакцина је најефикаснија против вируса корона и колико дуго траје заштита?

Foto: Printscreen

On je gostujući u Beogradskoj hronici na RTS istakao da ne postoji najbolja vakcina - jer ili je registrovana i za upotrebu ili nije.

Govoreći o oksfordskoj vakcini, gde je završena treća faza testiranja, Kon kaže da se vest najavljuje unapred pre Evropske medicinske agencije.

- Da li bi i mogli doći do te vakcine, znamo da smo neka sredstva uložili u oktkrivanje nove vakcine, sada Agenciji za lekove da prate situaciju - ukazuje Kon.

Odgovarajući na pitanje, na osnovu čega će se doneti odluka o tome koja je vakcina najbolja, epidemiolog Kon kaže da ne postoji najbolja vakcina - ili je registrovana za upotrebu ili nije.

- Svaka vakcina može da bude umrtvljena, da koristi delove mikororgaizma, sve su različite, bilo koja da postane zvanična - bilo koja je bezbedna za upotrebu - istakao je Kon.

Prema njegovim rečima, jedino što može da se prati je kolika je efikasnost ispoljena, da li reaguje stvaranjem antitela i koliko štiti od beolesti.

Govoreći o tome koliko će vakcina da štiti, Kon kaže da nije govorio da je pitanje antitela diskutabilno, već se pojavljuju pojedinačni slučajevi da se javljaju reinfekcije.

- To je mali broj, uglavnom se smatra da je do 18 meseci zaštita, to će se ispitivati i to će imati uticaja na vakcinaciju - rekao je Kon.

- Velika većina građana poštuje mere. Suština je da ne smeju da rade kafići posle 23 sata. Ta odluka mora da se poštuje - izričit je Kon.

Foto: Depositphotos

Član Kriznog štaba kaže da kazne nisu naivne kada su ugostitelji u pitanju, ako to ne kontrolišu onda namerno to rade.

Ukazuje da smo imali susret sa virusim gde je bilo potpuno nejasno kako će to da se odvbija i da je tada bio stav SZO da maska štiti 30 odsto.

- Znalo se da ako maske nose bolesni - zaštita je 95 odsto, bolesni ne znaju da su bolesni. Poslednje istaživanje kaže da ako svi nose maske - zaštitia je 99 odsto - to nismo imali na početku - zaključio je Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista