Poslednja 24 SATA NAJTEŽA od početka epidemije: CRNI REKORD Srbije - 13 mrtvih

B. Radivojević

08. 07. 2020. u 08:05

I NAJCRNjI rekord je, nažalost, oboren: u Srbiji je za poslednja 24 sata od kovida umrlo 13 ljudi. U prethodna četiri meseca, od kad je počela epidemija, za našu zemlju nije bilo težeg dana. A usledio je vrlo brzo posle nade da nećemo premašiti crni rekord od 3. jula, sa 11 preminulih.

Последња 24 САТА НАЈТЕЖА од почетка епидемије: ЦРНИ РЕКОРД Србије - 13 мртвих

V. Danilov

Smirivanje drugog pika epidemije se i ne nazire, iako broj novih slučajeva infekcije ne raste znatno. Zabrinjava, međutim, to što je klinička slika obolelih sve teža, čak i kod sasvim male dece. Tako u dečjem kovid-odeljenju u KBC Dr Dragiša Mišoviću, gde u prvom naletu virusa deca, sem pozitivnog PCR testa, nisu imala gotovo nikakve simptome bolesti, sada imaju i upale pluća.

- Naravno, kada imamo epidemiju koja se razbuktava i kada je veliki broj odraslih, pa i dece, zaražen, ipak može doći do toga da viđamo, kao što i sada slučaj, decu koja imaju teže simptome i tegobe - kaže imunolog dr Srđa Janković.

BROJKE

* 299 pozitivnih slučajeva

* 8.287 testirano osoba
* 120 pacijenata na respiratoru

U Beogradu, najvećem žarištu kovida, sa najvećim brojem obolelih, među kojima je i 300 studenata, epidemiološka situacija je najsloženija. Bolnice u prestonici, u koje se dovoze i najteže oboleli iz gotovo svih krajeva Srbije, pune se brže nego što se očekivalo. Kapaciteti su juče dodatno prošireni vraćanjem Ortopedije na Banjici u kovid-sistem, samo dan posle otvaranja privremene bolnice u "Areni".

Na Banjicu se, kako kaže direktor profesor Zoran Baščarević, neće primati oboleli sa najtežim komplikacijama, a Ministarstvo zdravlja, kako saznajemo, već razmatra rezervnu varijantu u slučaju da se popune i kapaciteti ove bolnice.

Za razliku od prvog talasa, kada je gotovo 80 odsto obolelih imalo laku formu infekcije, kliničke manifestacije kovida, potvrđuju lekari, sad su znatno drugačije. Spekuliše se o mutaciji virusa, čak i o njegovom širenju putem vazduha, koje dovodi do toga da se udahne više korone, što izaziva i težu kliničku sliku. Međutim, ništa od toga još naučno nije dokazano.

Većina javnih zdravstvenih organizacija, uključujući SZO, i ne priznaje prenos virusa putem vazduha, na koji je upozorilo 239 naučnika iz 32 zemlje. Izuzetak, prema zvaničnom tumačenju, može da bude samo postupak generisanja aerosola u zdravstvenim ustanovama, posebno pri intubiranju pacijenata koji moraju na respiratore.

TESTIRANjE

SRBIJA ima 2.942 aktivna slučaja kovida, a od početka epidemije je potvrđeno 16.719 slučajeva infekcije. Nažalost, preminulo je 330 ljudi od posledica kovida. Ukupno su za prethodna četiri meseca na virus korona testirane 455.604 osobe.

Na te uređaje je za poslednja 24 sata u Srbiji priključeno još 17 obolelih, i sada ih je ukupno 120, s tim što njihov broj konstantno raste. To je značajan pokazatelj toka epidemije, koji ne ohrabruje. Da se situacija pogoršava, potvrdio je juče i dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba. On kaže da je u Beogradu nepovoljno, ali i da nije kritično.

- U slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema, nema druge mere osim karantina - rekao je Kon. - Zamena za zaključavanje je nošenje maski. Očekujem smirivanje epidemije relativno brzo, za nedelju-dve, ako građani shvate da su maske najvažnija stvar.

Broj pozitivnih ipak ne opada. Juče je potvrđeno još 299 slučajeva infekcije među 8.287 testiranih, a procenat pozitivnosti na testovima bio je 3,67 odsto.

U Ministarstvu zdravlja kažu da i sa ovakvim prilivom novoinficiranih zdravstveni sistem može, bar zasad, da primi sve kojima je neophodno bolničko lečenje zbog kovida.

- Planovi se svakodnevno prekrajaju. U Beogradu jeste sve bilo puno, pa je jedan manji broj pacijenata morao da se transportuje u Požarevac - kažu u Ministarstvu.

Foto: Ministarstvo odbrane

Tekst potpisa

Posle otvaranja "Arene" i "Banjice" situacija je, tvrde, mnogo bolja.

- Mi smo spremni, ceo sistem je organizovan - kaže dr Zoran Baščarević, direktor "Banjice". - Imamo dovoljno opreme i lekova, pomoći će nam kolege koje su stigle uglavnom iz Kliničkog centra Srbije: internisti, infektolozi, anesteziolozi, pulmolozi... Za 24 časa moći ćemo da primimo više od 100 obolelih. Organizacija je takva da će kod nas mahom biti pacijenti s lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom. Oni koji zahtevaju intubaciju ili intenzivnu negu biće u drugim ustanovama.

Ova bolnica u osam odeljenja ima 300 kreveta spremnih za obolele od kovida, a po potrebi, kapacitet može da se poveća za još 20 kreveta. Deo ove ustanove ostaće van kovid-sistema.

- Svaka ustanova je tako napravljena da može da primi izvestan broj obolelih i ima odvojene zelene i crvene zone - kaže dr Baščarević. - Hirurzi, koji su celog radnog veka trenirali i učili da operišu, sada leče respiratorne infekcije. Mlađi hirurzi i specijalizanti su se brzo prilagodili. Mi očekujemo da se bolnica vrati u normalno funkcionisanje polovinom avgusta.

VANREDNO U 20 OPŠTINA

VANREDNU situaciju zbog širenja epidemije juče su proglasili Kruševac, Nova Varoš, Bogatić, Brus i Čajetina, a ukupan broj mesta koja su aktivirala ovaj status u Srbiji porastao je na 20.

U Bogatiću je juče otkriveno dvoje zaraženih, a za sedam dana obolelo je sedmoro ljudi. Alarm je upalila činjenica da u prvom talasu u Bogatiću korone nije ni bilo.

Vanredna situacija prethodnih dana proglašena je u Vladičinom Hanu, Lučanima, Beogradu, Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Arilju, Požegi, Užicu i Priboju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri