DIREKTOR GAK VIŠEGRADSKA OTKRIO: "Već ima žena koje su se vakcinisale i porodile, bebe imaju antitela"

Novosti online

21. 10. 2021. u 20:33

VAKCINA se smatra efikasnom i bezbednom u bilo kojoj starosti trudnoće. Nema dokaza da je potrebno odlagati vakcinaciju do nakon 12. nedelje trudnoće, objavilo je Udruženje ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, čiji je predsednik prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK Višegrdska.

ДИРЕКТОР ГАК ВИШЕГРАДСКА ОТКРИО: Већ има жена које су се вакцинисале и породиле, бебе имају антитела

Foto Depositphotos

Prof. Stefanović kao dokaz navodi i to da već ima porođenih žene koje su u trudnoći primile vakcinu protiv kovida, sve je bilo u redu i sada doje svoju decu.

- Naravno da već ima dosta porođenih pacijentkinja koje u bile vakcinisane u trudnoći, koje su uredno iznele do kraja trudnoću, porodile se bez komplikacija i sada uredno doje u periodu fiziološkog puerperijuma. Vakcina iRNK smatra se efikasnom i bezbednom u bilo kojoj starosti trudnoće. Ona u organizmu trudnice izazove stvaranje specificnih antitela na kovid 19, pa samim tim i beba kad se rodi već ima specifična antitela - naglašava prof. Stefanović.

Od početka masovne imunizacije u Srbiji od kovida je preminulo najmanje devet trudnica i porodilja koje nisu vakcinisane, što je zabrinuloo srpsku javnost.

GINEKOLOG MORA DA PREPORUČI VAKCINU

Američki koledž ginekologa i opstetričara navodi i da je za pacijentkinje koje ne prime vakcinu, potrebno napraviti odgovarajuću zabelešku u medicinskoj dokumentaciji da je vakcinacija ponuđena i odbijena, kao i da ginekolog-akušer treba da apostrofira razloge za zabrinutost i ponovo ponudi vakcinaciju, ali i da zdravstveni radnici trebalo ličnim primerom (primanjem vakcine) da budu uzor.

- Očekujem da će svi naši ginekolozi pratiti svetske preporuke i naših stručnih tela i držati se njih u svom radu, obaveza ginekologa akušera jeste da savetuje i preopruči svojoj pacijentkinji vakcinaciju protiv kovida 19 u trudnoći, kao i da je ohrabri i ukaže na medicinski ispitane benefite, i na samu bezbednost i efikasnost - naglašava prof. Stefanović.

Udruženje se u obaveštenju kojim navodi da je vakcinacija bezbedna kratko i jasno poziva na relavantne američke i britanske institucje - Centar za kontrolu bolesti SAD, Američki koledž ginekologa i opstetričara (akušera, prim.nov.) i Engleskog koledža ginekologa i opstetričara. Doktor Stefanović dodaje da mi nemamo svoje studije nego se pozivamo i pratimo svetske preporuke velikih zdravstvenih sistema koje su do sada obradile i pratile veliki broj trudnica.

- Centar za kontrolu bolesti SAD (CDC) objavio je podatke koji potvrđuju bezbednost primene iRNK vakcine tokom trudnoće (Moderna ili Pfizer-BioNTech) s obzirom na to da naučnici nisu utvrdili povišen rizik od spontanog pobačaja među trudnicama koje su primile iRNK vakcinu protiv kovida 19, kao ni prevremenog porođaja, niti drugih perinatoloških i opstetričkih komplikacija - kaže prof. Stefanović i dodaje da se "nakon vakcinacije može javiti skok telesne temperature, ali to je opisana i očekivana reakcija, a primenom "paracetamola", koji je dozvoljen u trudnoći, temperatura se obori"

Engleski koledž ginekologa i opstetričara (Royal College of Obstetricians and Gynecologists), navodi prof. Stefanović, objavio je da se vakcine protiv kovida-19 (iRNK) preporučuju u trudnoći, s obzirom na to da je vakcinacija najbolji način zaštite od poznatih rizika od kovida 19 u trudnoći, efikasna je jer je uočeno da je klinička slika vakcinisaknih trudnica lakša ukoliko obole od kovida 19, kao i da je potrebu za intenzivnim lečenjem mnogo manja.

- Kod kovid 19 pozitivnih, a vakcinisanih trudnica koje smo imali kao pacijentkinje, uočeno je, kao i kod ostale populacije, da je klinička slika bila blaža, nije bilo potrebe za intenzivnim lečenjem i prijemom u jedinice intenzivne nege, a nije bilo ni prevremenog porođaja, kao ni opstetrickih ni perinatoloških komplikacija - isiče prof. Stefanović i dodaje da još nemaju podatak koliko je trudnica u Srbiji do sada vakcinisano, ali uskoro očekuju prikaz i presek za period kada je počela vakcinacija u Srbiji.

Podatke su, nastavlja prof. Stefanović, navedene institucije iznele na osnovu obrade i praćenja trudnica koje su primile iRNK vakcinu.

- Te vakcine ne deluju i ne utiču na genetski materijal i DNK, te tako nema razloga ih odlagati za period posle 12. nedelje, odnosno organogeneze. Naš stav je baziran na dokumentovanim podacima, kako sam već naveo, eminentnih svetskih institucija (CDC, ACOG, RCOG), koje izdale preporuke za one vakcine (iRNK) za koje imaju već značajan broj i trudnica i porođenih pacijentkinja koje su bile vakcinisane u trudnoći, a praćene su kako tokom trudnoće, porođaja, tako i u postpartalnom periodu - navodi prof. Stefanović.

(Kurir)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)