PAZITE NA SRCE OVIH DANA: Kardiolog Dejan Munjiza objasnio šta je najvažnije uraditi tokom leta

Novosti online

08. 08. 2021. u 10:00

KARDIOLOG specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" dr Dejan Munjiza rekao je u Jutarnjem programu da je najvažnije da tokom vrelih dana pazimo na srce da ne bismo dobili velike komplikacije.

ПАЗИТЕ НА СРЦЕ ОВИХ ДАНА: Кардиолог Дејан Муњиза објаснио шта је најважније урадити током лета

Foto: TV Pink printskrin

Moždani udar ili infarkt vrebaju i zdrave ljude, ali prvi na udaru biće hronični bolesnici koji ne idu na kontrole.

- Hroničnom bolesniku potrebne su kontrole zbog promene terapije, zbog situacije ili promene temperature... Ako toga nema, možemo dobiti velike komplikacije u kardiovaskularnom sistemu, srčani ili moždani udar, pa i emboliju pluća - kazao je on.

Dr Munjiza je opisao i na koji način korona infarkt utiče na kardiovaskularni sistem.

- Korona može da upali srčani mišić, ili da uzrokuje aritmiju, popuštanje i oštećenje organa, pa i moždani udar. Onda pristupamo kao u ratu, na svim frontovima. Nadamo se da sistem neće biti tako opterećen kao prošle godine, jer imamo i kovid bolnice i više od 50 odsto vakcinisanih -rekao je on.

Doktor je prokomentarisao i ljude koji se još uvek nisu vakcinisali, a tu opasnu odluku "brane" rečenicom - pa, što da se vakcinišem kada virus svakako mutira.

- To je kao kad bismo rekli, džabe živimo jer se svet menja. Mutacije su normalne u prirodi, ali vakcina i dalje štiti od svakog soja, jer ključni deo virusa nije mutirao - rekao je on.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda