VLAGU SVI BAŠ TEŠKO PODNOSE! Vremenske prilike su uzrok zdravstvenih problema

I. Kovačić

10. 07. 2021. u 10:00

VELIKA vlažnost vazduha kojom smo izloženi ovih dana, uzrokuje promene u sluznicama gornjih disajnih puteva, zbog čega se znatno smanjuje koncentracija kiseonika u plućima.

ВЛАГУ СВИ БАШ ТЕШКО ПОДНОСЕ! Временске прилике су узрок здравствених проблема

Foto: Shutterstock

Ovaj nedostatak odražava se na kompletan organizam tako što se javljaju osećaj malaksalosti, bolovi u mišićima i zglobovima i radikalno se snižava arterijski pritisak. Velika količina vlage u vazduhu ove tegobe stvara i kod zdravih i kod hronično obolelih. Previše vlage, takođe, stvara osećaj da je toplije nego što jeste, ali nije to i najdramatičnije: mnoge studije pokazale su da su obolevanje i smrtnost veći kod osoba koje žive u uslovima povišene vlažnosti!

Zbog visokog procenta vlage, iako je leto tek počelo, ekipe Hitne pomoći već beleže rekordan broj intervencija, a mnogi hipertoničari traže pomoć lekara za korekciju terapije. Sada je razlog to što im se "srozava" inače visok krvni pritisak.

Doktorka Tatjana Radosavljević, pulmolog, kaže da su na povećanu vlažnost vazduha osetljive meteoropate koje reaguju promenom raspoloženja, malaksalošću i drugim fizičkim tegobama:

- Ipak, povišenu vlažnost najteže podnose pacijenti sa hroničnom bolešću srca, krvnih sudova, disajnih organa, reumatskim bolestima i deca - pojašnjava dr Radosavljević.

Naša sagovornica kaže i da previše vlage smanjuje efikasnost razmene toplote smanjivanjem brzine isparavanja vlage sa površine kože. Naime, mnogi imaju osećaj da su potpuno mokri i da otežano dišu, a nije retkost da dođe i do toplotnog udara.

Studije su pokazale da su obolevanje i smrtnost veći kod osoba koje žive u sredinama povišene vlažnosti

- U plućima je optimalan parcijalni pritisak vodene pare 47 mm živinog stuba - kaže dr Radosavljević. - Njegovo povećanje može da dovede i do razređivanja svih gasova u vazduhu, pa i kiseonika, čime se smanjuje i njegova koncentracija u plućima.

Idealni uslovi

VEOMA suv vazduh ima ispod 55 odsto vodene pare, suv između 55 do 74 procenta, umereno vlažan 75 do 90 i veoma vlažan vazduh više od 90. U zatvorenom prostoru idealne vrednosti relativne vlažnosti kreću se od 30 do 40 odsto tokom zime i od 40 do 60 tokom leta.

Doktorka Radosavljević kaže da u situacijama sa povišenom vlagom dolazi i do promene u sluznicama gornjih disajnih puteva.

Brojna istraživanja pokazala su da one osobe koje žive u stanovima sa visokom vlažnošću češće obolevaju od bronhijalne astme, alergija i kožnih bolesti.

- U danima sa povećanom vlažnošću vazduha ne bi se trebalo izlagati fizičkom naporu - kaže naša sagovornica. - To važi za sve, bez obzira na zdravstveno stanje, a pogotovo za hronično obolele. Oni bi trebalo da izbegavaju da previše vremena provode napolju, već da miruju u prijatnim uslovima i da po potrebi koriguju terapiju.

Vlažnost vazduha predstavlja količinu vodene pare u atmosferi i jedan je od najvažnijih klimatskih elemenata. Količina vodene pare u vazduhu se može izražavati kao apsolutna vlažnost, što predstavlja sadržaj vode u vazduhu u kubnom metru ili u gramima po kilogramu. Međutim, mnogo značajniji parametar jeste relativna vlažnost koja se izražava u procentima i ukazuje na trenutno stanje sadržaja vodene pare u odnosu na maksimalnu vlažnost pri određenoj temperaturi vazduha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!