VRAĆAJU SE VRUĆINE U SRBIJU: Objavljena najnovija vremenska prognoza, evo šta nas čeka do kraja meseca

Novosti online

24. 07. 2021. u 10:46

DO kraja nedelje biće uglavnom umereno toplo, a zatim sledi nov talas visokih, letnjih temperatura, pokazuje najnovija vremenska prognoza Marka Čubrila.

ВРАЋАЈУ СЕ ВРУЋИНЕ У СРБИЈУ: Објављена најновија временска прогноза, ево шта нас чека до краја месеца

Foto: Depositphotos

Kako najavljuje, do četvrtka samo ređe, lokalne nestabilnosti, a zatim moguće osveženje.

U četvrtak i petak pretežno sunčano i umereno toplo uz prijatne, sveže, noći. Samo ponegde i to uglavnom u brdsko-planinskim pedelima BiH, Srbije i Crne Gore moguća ređa pojava lokalnog pljuska. Dnevni maksimum uglavnom od 26 do 31 stepen Celzijusa.

U nedelju već dosta toplo, na kopnu od 28 do 32, a na priobalju i zaleđu Jadrana i do 35 stepeni Celzijusa.

Trend otopljenja će se nastaviti i od nedelje, kaže vremenska prognoza Marka Čubrila, a deluje da nekog osveženja neće biti pre noći između četvrtka i petka jer su modeli onaj već slab hladan front koje se nad Alpima očekuje oko srede dodatno oslabili.

Ipak u tih dana atmosfera neće biti potupno stabilna i postojaće uslovi da u ponedeljak pre svega nad planinskim istokom BiH, jugozapadnom, zapadnom i središnjom Srbijom kao i na severu Crne Gore dođe do razvoja konvektivne oblačnosti uz pojavu grmljavinskih pljuskova.

U utorak će ta verovatnoća biti više na jugozapadu i zapadu Hrvatske, zapadu BiH i možda severozapadu Srbije.

Čubrilo najvljuje da su maksimumi u porastu tako da će ponovo biti vrlo visoki i trebalo bi da se kreću od 32 do 36 stepeni Celzijusa, što jesu vrlo visoke vrednosti ali nisu nikakve kataklizmične vrućine i za naš deo regiona u sred leta takve temperature nisu retke.

Najtoplije će biti u zaleđu Jadrana, pre svega zaleđu crnogorskog primorja i jugu Hercegovine gde bi maksimumi mogli ići i do oko 39 stepeni Celzijusa.

Neko blaže osveženje je za sada pomereno za noć između četvrtka i petka, mada bi već u četvrtak na zapadu regiona bilo manje vrelo uz maksimume od oko 27 stepeni Celzijusa, dok bi na istoku i jugu još bilo i do 35 stepeni Celzijusa, predviđa vremenska prognoza.

U noći ka petku uz prolazne pljuskove i pojačan severozapadni vetar bi došlo do daljeg osveženja te bi u petak maksimumi bili od +24 do +29 stepeni Celzijusa, a samo na jugu i jugoistoku do oko 32 stepena Celzijusa.

Sam početak avgusta je i dalje vrlo upitan, ima signala za moguće konkrentije pogoršanje ali upitno je koliko brzo bi do njega došlo i realno je moguće da početak narednog meseca donose toplo vreme (bez esktremne vrućine) ali i nestabilno uz česte grmljavinske pljuskove, tvrdi Čubrilo.

Naredni dani svakako donose povratak letnjih vrućina, koja i jesi tipične za ovaj deo godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)