UPOZORENJE - LABORATORIJE VAS VARAJU: Bez ovlašćenja rade antigenske testove na korona virus - Evo kako da znate koja ima pravo

Novosti online

22. 07. 2021. u 20:45

SANITARNI inspektori ustanovili su da su pojedine privatne laboratorije bez ovlašćenja radile antigenske testove na virus korona, za kojima vlada pomama zbog letovanja, njima je zabranjen rad, ali ono što je ostalo glavno pitanje jeste kako da građani znaju da li laboratorija ima ovlašćenje ili ne.

УПОЗОРЕЊЕ - ЛАБОРАТОРИЈЕ ВАС ВАРАЈУ: Без овлашћења раде антигенске тестове на корона вирус - Ево како да знате која има право

AP photo

Dovoljno je, naime, samo da obrate pažnju na jednu stvar, da bi bili sigurni da je njihov test validan.

Kako je rečeno u Ministarstvu zdravlja, antigenska testiranja mogu da rade isključivo mikrobiološke laboratorije, ali ne mogu biohemijske.

Zato je bitno da svako ko želi da se testira u nekoj laboratorija obavezna pita da li je mikrobiološka, a to bi trebalo da bude i istaknuto kod naziva ustanove.

- U skladu sa Izmenama i dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti covid 19, koje su u primeni od 16. decembra 2020. godine, detekciju SARS-CoV-2 antigena ( Ag) u uzorcima nazofaringealnog brisa mogu vršiti sve mikrobiološke laboratorije u javnoj i privatnoj svojini - podsećaju u u Ministarstvu zdravlja i dodaju:

- Kako je svaka privatna praksa u obavezi da istakne poslovno ime i sedište (prema rešenju zdravstvenog inspektora), građani takvu laboratoriju mogu prepoznati prema istaknutom nazivu. Ukoliko se radi o biohemijskoj laboratoriji, ista nije ovlašćena za ova testiranja.

Takođe, u skladu sa Izmenama i dopunama Uredbe, sve mikrobiološke laboratorije, kao i poliklinike koje u sadržaju rada imaju i oblast mikrobiologije, ovlašćene su za vršenje detekcije SARS-CoV-2 antigena ( Ag), uz obavezu da o broju uzetih uzoraka i pozitivnim nalazima, dnevno izveštavaju nadležni zavod za javno zdravlje.

- Proveru registracije građani mogu izvršiti i u registru Agencije za privredne registre i u zdravstvenoj inspekciji a telefon dežurnog zdravstvenog inspektora je 011/311-7424 - kažu u nadležnom ministarstvu.

Zdravstveni inspektori su tokom kontrole od 5. do 9. jula utvrdili da antigenske testove obavljaju i mnoge laboratorije i zdravstvene ustanove koje za to nisu ovlašćene, zbog čega im je izrečena zabrana obavljanja testiranja, a podnete su i prekršajne prijave.

Nadzor je obavljen od 5. maja do 23. juna u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Utvrđeno je u 11 ustanova u Beogradu da se antigenski testovi rade u jednoj poliklinici, koja nije registrovana za oblast mikrobiologije, zatim u specijalističkoj lekarskoj ordinaciji čija je oblast pneumoftizologija, u šest biohemijskih laboratorija, te u tri ambulante za zdravstvenu negu.

Antigenski testovi postali su i te kako popularni otkako je Grčka dozvolila građanima Srbije ulazak u njihovu zemlju sa negativnim antigenskim testom. Ukoliko test nije validan, odnosno nije ga uradila ovlašćena laboratorija, između ostalog, to može da pokvari letovanje.

Da do toga ne bi došlo obratite pažnju da li je laboratorija mikrobiološka ili ne, kao i ovde SPISAK svih referentnih ustanova koje imaju ovlašćenje za ovu vrstu testiranja.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)