KRAĆE STUDIJE I VIŠE PRAKSE: Izmenjen program Fakulteta veterinarske medicine Ub od naredne, školske 2021/2022.

B. Borisavljević

05. 07. 2021. u 09:20

KRAĆE studije i više praktične nastave, suština je novog nastavnog plana na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, sa ciljem obrazovanja stručnjaka spremnih da iz amfiteatra idu odmah u ordinaciju ili na farmu.

КРАЋЕ СТУДИЈЕ И ВИШЕ ПРАКСЕ: Измењен програм Факултета ветеринарске медицине Уб од наредне, школске 2021/2022.

Foto M. Anđela

Umesto šest, za brucoše koji ove godine upisuju fakultet, studije će trajati 5,5 godina. Već od prve godine, budući veterinari će ići u laboratorije i klinike, što do sada nije bio slučaj. U trećoj počinje ozbiljan praktični rad, koji je ranije bio "rezervisan" za četvrtu godinu.

Prema rečima prof. dr Milorada Mirilovića, v. d. dekana Fakulteta veterinarske medicine, poslednji plan i program iz 2014. trajao je 12 semestara. Četvrta i peta godina bile su podeljene na izborne oblasti - socijalne životinje, papske životinje, preventivna veterinarska medicina i higijena namirnica. Međutim, to se pokazalo kao nepraktično, jer su se studenti najviše opredeljivali za smer socijalne životinje, odnosno kućne ljubimce, koji su veoma aktuelni, pogotovo u Beogradu. Većina ih i zbog toga upisuje veterinu.

- Zbog većeg broja časova praktične nastave i drugačijeg organizovanja iste, skratili smo studije na 11 semestara ili 5,5 godina. Uveli smo rotacionu nastavu, gde studenti idu od klinike do klinike i prate svog pacijenta, od početka lečenja do kraja, uz elektronski karton. Na taj način smo povećali fond praktične nastave, što je bitno da student kada izađe sa fakulteta može odmah da počne da radi - navodi profesor Mirilović.

Naš sagovornik ističe da sada, od prvog semestra studenti imaju uvod u kliničko-laboratorijsku praksu i u veterinarsku kliniku. Upisna kvota je 150 budžetskih i 20 samofinansirajućih brucoša.

- Dolaze nam vukovci iz srednjih stručnih škola i odlikaši iz gimnazija - kaže dekan.

- Deca iz srednjih stručnih škola nisu naučila da uče, dok gimnazijalci to znaju, jer su svesni da posle mature nemaju konkretno zanimanje. Doktor veterinarske medicine može da radi na 10 različitih poslova, koji nemaju veze jedan sa drugim.

Dekan ističe da su među studentima dve trećine devojke, što je evropski i svetski trend.

STANICA U MLADENOVCU

FAKULTET je pripojio veterinarsku stanicu u Mladenovcu, pa se vodi kao osnivač.

- Od 10. jula krećemo sa obaveznom praksom - objašnjava prof. Milorad Mirilović (na slici).

Foto M. Anđela

- Kupili smo stan, u toku je opremanje. Po pet studenata će boraviti u stanu nedelju dana, a pored smeštaja imaće obezbeđenu ishranu. Oni će praktično živeti sa veterinarima, moći da vide šta se radi u stanici. Troje će svakog dana sa veterinarom ići na teren.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest