FEDERATIVNO UREĐENJE IZAZIVALO BOJAZAN KOD SRBA: Predavanje istoričara Milovana Balabana "Unitarizam i federalizam u Jugoslaviji" na Jutjubu

Novosti onlajn

28. 06. 2021. u 08:48

GOVOREĆI o unitarizmu i federalizmu kao principima uređenja države, ovim predavanjem Balaban je želeo da predstavi dublje sagledavanje koncepta Jugoslavije i njenog funkcionisanja.

ФЕДЕРАТИВНО УРЕЂЕЊЕ ИЗАЗИВАЛО БОЈАЗАН КОД СРБА: Предавање историчара Милована Балабана Унитаризам и федерализам у Југославији на Јутјубу

Foto: KCNS

Godine 1918.naša država je bila unitarna, dok je federalizam bio karakterističan tek za SFRJ. Dezintegracija, kao moguća posledica federativnog uređenja, izazivala je bojazan kod Srba, koji su, nasuprot Hrvatima, insistirali na unitarizmu koje je nasleđe svetosavlja, jedna vrsta sabornosti u raznoglasju. Federalizam znači moderniji koncept državnog uređenja, gde ima mnogo različitosti (verskih, nacionalnih, pokrajinskih itd).

- Uređenje države proizilazi iz njenog mentaliteta, a Jugoslavija je bila spoj gotovo nemogućeg, nespojivog. Srbi su još 1918. znali da je federalizam prolazna etapa, a istorija je pokazala da federalne države kad-tad postanu centralizovane – rekao je Balaban. 

Predavanje istoričara Milovana Balabana „Unitarizam i federalizam u Jugoslaviji" može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije